Μετά από 74 χρόνια η Πολωνία αποχαιρετά το ρωσικό φυσικό αέριο

Ο παλαιότερος αγοραστής φυσικού αερίου της Ρωσίας είναι έτοιμος να σπάσει τη συνεργασία, μετά από 74 χρόνια και πλέον.

Η Πολωνία, η οποία βασίζεται στην ελεγχόμενη από το Κρεμλίνο Gazprom PJSC για περίπου τα δύο τρίτα των αναγκών της σε φυσικό αέριο, λέει ότι η απομάκρυνση αυτήαφορά σεχαμηλότερες τιμές, που έχει πιθανότητα να πετύχει από την οικοδόμηση ενός δεσμού για εισαγωγέςο οποίος επιφέρει πρόσβαση στα νορβηγικά καύσιμα. Αυτή η εξέλιξη έρχεται μετά την ολοκλήρωση το 2016 ενός τερματικού σταθμού υγροποιημένου φυσικού αερίου στην Πολωνία, προκειμένου η χώρα αυτή ναπετύχει μια μερική απεξάρτηση από το ρωσικό φυσικό αέριο, το οποίο αγοράζει από το 1944.

“Δεν διευρύνουμε τον αριθμό των προμηθευτών μας για να συνεχίσουμε με τη Ρωσία”, δήλωσε ο Piotr Naimski, κυβερνητικός αξιωματούχος αρμόδιος για τη στρατηγική ενεργειακή υποδομή, σε μια συνέντευξη στη Βαρσοβία. “Είναι ζήτημα ασφάλειας και ο αγωγό της Βαλτικής δεν αποτελεί μέρος των διαπραγματεύσεων με τη Gazprom”.

Το κυβερνών Κόμμα του Νόμου και της Δικαιοσύνης δήλωσε από τότε που ανέλαβε την εξουσία το 2015 ότι δεν θα ανανεώσει τη μακροπρόθεσμη σύμβαση με τη Gazprom η οποία ολοκληρώνεται το 2022. Για να γίνει αυτό, ο κρατικός διανομέας φυσικού αερίου PGNiG SA αναγκάστηκε να αναβιώσει ένα σχέδιο για σύνδεση με τη Νορβηγία, το οποίο για πρώτη φορά συζητήθηκε περίπου 20 χρόνια πριν. Ο αγωγός της Βαλτικής είναι προγραμματισμένος, κι έχει ημερομηνία ολοκλήρωσης τον Οκτώβριο του 2022.