Μετά από «απουσία» μηνών επανεμφανίστηκε ο Τζακ Μα ιδρυτής της Alibaba

Τέλος στις εικασίες και τα σενάρια γύρω από την πολύμηνη «απουσία» του από τη δημόσια ζωή έβαλε ο Κινέζος δισεκατομμυριούχος Τζακ Μα, ο οποίος επανεμφανίστηκε για να συμμετάσχει σε μια διαδικτυακή σύσκεψη την Τετάρτη.

Σύμφωνα με το CNN και το Time, ο συνιδρυτής της Alibaba και της Ant απευθύνθηκε στη online ομιλία του σε δεκάδες δασκάλους από επαρχίες της Κίνας, στο πλαίσιο ετήσιου event που πραγματοποιείται με στοχο την αναγνώριση των προσπαθειών των εκπαιδευτικών. Βίντεο με την εμφάνισή του δημοσίευσε ο ιστότοπος Tianmu News, που ανήκει σε θυγατρική εταιρεία της επίσημης εφημερίδας της κυβέρνησης της Τσετσιάνγκ.

Ο πιο αναγνωρίσιμος επιχειρηματίας της Κίνας «αποσύρθηκε» για πολλούς μήνες όχι μόνο από δημόσιες εμφανίσεις αλλά και από τα social media, εν μέσω της κλιμάκωσης ερευνών της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά στους οικονομικούς «τιτάνες» Ant Group και Alibaba Group Holding. Ο μεγιστάνας κρατούσε «χαμηλό προφίλ» απέχοντας τελείως από τα φώτα της δημοσιότητας από τον περασμένο Νοέμβριο, όταν οι αρμόδιες Αρχές της Κίνας τoρπίλισαν την IPΟ της Ant, με αποτέλεσμα εκατομμύρια επενδύσεων να βρεθούν στον αέρα, και το ίδιο διάστημα διέταξαν ενδελεχείς ελέγχους για τη λειτουργία όχι μόνο της Ant αλλά και της Alibaba.

Δεδομένου ότι ο Μα είχε ασκήσει κριτική στο παρελθόν στους χειρισμούς της κινεζικής κυβέρνησης όσον αφορά στη μακροοικονομική της πολιτική και το Πεκίνο έδειχνε από καιρό έτοιμο να περάσει στην αντεπίθεση, η «εξαφάνιση» του μεγιστάνα της τεχνολογίας πυροδότησε πλήθος σενάρια και θεωρίες για την τύχη του. Σύμφωνα με το Time, η «επίθεση» στην «αυτοκρατορία» του Μα εντάσσεται σε μία γενικότερη εκστρατεία να «τεθεί υπό έλεγχο» μια γενιά τεχνολογικών γιγάντων που το Πεκίνο θεωρεί ότι έχουν υπερβολική ισχύ στη δεύτερη μεγαλύτερη οικονομία του κόσμου. Οι ενέργειες που ελήφθησαν εις βάρος των δύο εταιρειών κατέστησαν σαφές ότι η κινεζική κυβέρνηση έχει χάσει την υπομονή της με τους τιτάνες της τεχνολογίας, που πιστεύει ότι απειλούν την πολιτική και οικονομική σταθερότητα την οποία έχει ως προτεραιότητα ο Σι Τζινπίνγκ.