Μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός»: Σοβαρά προβλήματα σε Ιθάκη, Ζάκυνθο και Κεφαλονιά

Ο μεσογειακός κυκλώνας «Ιανός» έχει προκαλέσει σοβαρά προβλήματα στην Ιθάκη, τη Ζάκυνθο και την Κεφαλονιά. Ο δήμαρχος της Ιθάκης ζητά το νησί να κηρυχτεί σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης.

Το «μάτι» του κυκλώνα «Ιανού» βρίσκεται μεταξύ Ζακύνθου και Κεφαλονιάς.

Να κηρυχθεί η Ιθάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης ζήτησε, μιλώντας στην ΕΡΤ, ο δήμαρχος Διονύσης Στασινός.

Σε ανάρτησή του στο Facebook μάλιστα, ο δήμαρχος Ιθάκης χαρακτήρισε την κατάσταση «πολύ σοβαρή» και παρακάλεσε τους πολίτες να αποφύγουν τις μετακινήσεις γιατί «οι επόμενες ώρες θα είναι δύσκολες».

Ο έπαρχος της Ιθάκης, Θανάσης Λιβιτσάνης, ζήτησε να κηρυχθεί η Ιθάκη σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης καθώς οι καταστροφές είναι μεγάλες και το νησί δεν έχει ρεύμα.

Σύμφωνα με τον κ. Λιβιτσάνη, έχουν ξηλωθεί σκεπές, έχουν πλημμυρίσει σπίτια κι έχουν πέσει κολώνες της ΔΕΗ.

Επεσαν δέντρα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο
Σύμφωνα με την Πυροσβεστική ως τις 6 το πρωί δεν έχουν χρειαστεί ενέργειες για απεγκλωβισμούς, παρά μόνο για κοπές δέντρων. Οι ισχυροί άνεμοι που πνέουν με 10 μποφόρ, έχουν προκαλέσει προβλήματα στα λιμάνια, ενώ έχουν ρίξει πολλά δέντρα σε Κεφαλονιά και Ζάκυνθο.

Στην Ζάκυνθο τα φαινόμενα είναι πολύ έντονα, με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ. Από τα μεσάνυχτα το νησί χτυπήθηκε πρώτο από τον κυκλώνα, με τον κόσμο να μένει στα σπίτια του. Στην περιοχή του Καλαμακίου, πυλώνας ρεύματος έπιασε φωτιά κοντά σε ξενοδοχείο της περιοχής. Στο σημείο έσπευσαν πυροσβεστικές δυνάμεις, συνεργεία της Περιφερειακής Ενότητας Ζακύνθου και της ΔΕΔΔΗΕ. Η φωτιά έσβησε αμέσως, αλλά θα χρειαστούν περαιτέρω εργασίες. Από την βλάβη αυτή, μένει χωρίς ρεύμα ξενοδοχείο της περιοχής που φιλοξενεί τουρίστες, αλλά και περίπου δέκα σπίτια.

Στην Κεφαλονιά, εξαιτίας των ισχυρών ανέμων ένα αεροπλάνο δεν κατάφερε να προσγειωθεί. Κατευθύνθηκε στο αεροδρόμιο «Ελ. Βενιζέλος», ενώ στην συνέχεια επρόκειτο να πάει στην Κεφαλονιά για να παραλάβει επιβάτες, ωστόσο ο πιλότος δεν μπορούσε να προσεγγίσει το νησί εξαιτίας των θυελλωδών ανέμων.

Αρκετοί δρόμοι πλημμύρισαν από νωρίς με το νερό από την θάλασσα να βγαίνει στους δρόμους από την ένταση των ανέμων.

Προβλήματα στη Δυτική Πελοπόννησο
Πολλά προβλήματα, με πτώσεις δέντρων προκάλεσαν οι θυελλώδεις άνεμοι και στην δυτική Πελοπόννησο. Στους νομούς Ηλείας και Μεσσηνίας ήταν εντονότερα τα φαινόμενα που άρχισαν από το απόγευμα και εντάθηκαν το βράδυ, με τους ανέμους να φτάνουν τα 10 μποφόρ. Ο Νομός έχει κηρυχθεί από χθες σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης, όπως και τα τρία νησιά του Ιονίου.