Μεξικό: Eξαρθρώθηκε κύκλωμα επαιτείας με ομήρους 458 παιδιά

Αστυνομία και δυνάμεις ασφαλείας του Μεξικό προχώρησαν σε εκτεταμένη επιχείρηση για να απελευθερώσουν 458 παιδιά και μέλη των οικογενειών τους που κρατούνταν παρά τη θέλησή τους και εξαναγκάζονταν σε επαιτεία.

Τα εκατοντάδες παιδιά έμεναν σε άθλιες συνθήκες σε εγκαταστάσεις της λεγόμενης «Gran Familia» («Μεγάλη Οικογένεια»), κοιμούνταν στο πάτωμα και τους δινόταν πολλές φορές χαλασμένο φαγητό. Το ίδρυμα επιτελούσε ρόλο ορφανοτροφείου.

Ο κυβερνήτης και ο γενικός εισαγγελέας της επαρχίας του Μιτσοακάν ανέφεραν, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της επιχείρησης σε συνέντευξη Τύπου, ότι συνελήφθη η επικεφαλής του ιδρύματος όπως και άλλα οκτώ άτομα ως συνεργοί της.

Οι συνθήκες που αντίκρυσαν οι αστυνομικοί όταν έκαναν την έφοδο στις εγκαταστάσεις του συγκροτήματος ξεπερνούσαν ακόμη κι αυτό που περίμεναν. Τα παιδιά ήταν σε άθλια κατάσταση και ζούσαν ανάμεσα σε ποντίκια και έντομα, ενώ σε ορισμένες περιπτώσεις υπάρχουν και καταγγελίες για σεξουαλική κακοποίηση, σύμφωνα με την εισαγγελία.

Μαζί με τα 458 παιδιά απελευθερώθηκαν και 138 ενήλικες που επίσης κρατούνταν παρά τη θέλησή τους, κατά κύριο λόγο πρώην παιδιά του «ορφανοτροφείου».

Η υπόθεση βγήκε στο φως μετά από παράπονα γονέων που είχαν αναθέσει στο ίδρυμα τη φροντίδα των παιδιών τους, αλλά δεν τους επιτρεπόταν να τα επισκεφθούν ή να τα πάρουν σπίτι. Σύμφωνα με την έρευνα, μία από τις μητέρες προσπάθησε ακόμη και να προσφέρει χρήματα στην Gran Familia για να της δώσει την κόρη της.

Σύμφωνα με τον εισαγγελέα, δεύτερη από τις μητέρες που έκαναν τις καταγγελίες είχε και η ίδια μεγαλώσει στο ίδρυμα, ενηλικιώθηκε εκεί και έκανε δύο παιδιά. Όταν έφυγε, στην ηλικία των 31, δεν της επιτράπηκε να πάρει τις δύο κόρες της, οι οποίες εν τω μεταξύ είχαν καταχωρηθεί ως κόρες της διευθύντριας του ιδρύματος.