Μεξικό: Ο Ομπραντόρ νίκησε, αλλά το πέσο υποχωρεί…

Η αρχική ευφορία για τη διαφαινόμενη εκλογική νίκη του Andres Manuel Lopez Obrador περιορίστηκε καθώς τα κέρδη του δολαρίου έστρεψαν τους επενδυτές πίσω στην πραγματικότητα, για το αν ένας αριστερός πρόεδρος μπορεί να αλλάξει το οικονομικό μοντέλο του κράτους.

Το πέσο υποχώρησε έως 1,1% μετά από τα exit polls, που έδειξαν ότι το λαϊκιστικό κόμμα Morena θα είχε ευρεία υποστήριξη στο Κογκρέσο. Ήδη από τα πρώτα αποτελέσματα,διεφάνη ότι αυτός ο υποψήφιος είχε ένα καθαρό προβάδισμα, δείχνοντας μια ισχυρή εντολή για τις πολιτικές του. Η υποχώρηση έκανε το πέσο να χάσει κέρδη έως και 1,4%.

“Εξακολουθώ να ανησυχώ πολύ για την πιθανή δημοσιονομική ολίσθηση που θα δούμε”, δήλωσε ο Christian Lawrence, στρατηγικός αναλυτής της Rabobank στη Νέα Υόρκη. Ο ίδιος πρόσθεσε ότι μπορεί να αναθεωρήσει τις προβλέψεις του για το πέσο αφού αξιολογήσει τα αποτελέσματα των εκλογών.

Οι επενδυτές ανησυχούν καθώς, σύμφωνα με τον Lopez Obrador, η ιδιωτικοποίηση της ενεργειακής βιομηχανίας θα ανατραπεί και οι δαπάνες για κοινωνικά προγράμματα θα ωθήσουν τη χώρα σε χρέη. Στη νικητήρια ομιλία του μετά την ψηφοφορία, ο 64χρονος Obrador χρησιμοποίησε ένα ενωτικό ύφος λέγοντας ότι η κυβέρνησή του θα δώσει προτεραιότητα στους φτωχούς. Η πτώση του πέσο κατά το δεύτερο τρίμηνο ήταν η μεγαλύτερη από το 2014.