Μενέντεζ: Στόχος μου να δω και τον τελευταίο τούρκο στρατιώτη να φεύγει από το νησί

Μενέντεζ: Στόχος μου να δω και τον τελευταίο τούρκο στρατιώτη να φεύγει από το νησί

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας, Νίκος Αναστασιάδης, τίμησε τον Αμερικανό Γερουσιαστή και Πρόεδρο της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας των ΗΠΑ, Ρόμπερτ Μενέντεζ, με το παράσημο του Μεγαλόσταυρου του Τάγματος του Μακαρίου Γ΄, για τη διαχρονική προσφορά του και προώθηση της δημοκρατίας, του κράτους δικαίου και της ελευθερίας για όλο τον κόσμο.

Ο κ. Μενέντεζ στην ομιλία του τόνισε πως στόχος του είναι να δει και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο.

Ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας ευχαρίστησε εκ μέρους του κυπριακού λαού τον Αμερικανό Γερουσιαστή.

«Νιώθω μεγάλη τιμή γιατί σήμερα έχω την ευκαιρία να ανταποδώσω συμβολικά τα συναισθήματα ευγνωμοσύνης του κυπριακού λαού σε ένα διεθνώς διακεκριμένο πολιτικό ο οποίος μέσα από τις αρχές και τη δράση του έχει συμβάλει σημαντικά στην προαγωγή των ανθρωπίνων δικαιωμάτων, του κράτους δικαίου και της δημοκρατίας παγκοσμίως», είπε χαρακτηριστικά δικαιολογώντας το παράσημο με μια σειρά ενεργειών του Ρόμπερντ Μενέντεζ που αναβάθμισαν σημαντικά τις διμερείς σχέσεις της Κυπριακής Δημοκρατίας με τις ΗΠΑ. Τόνισε τη διαχρονική στήριξη του κ. Μενέντεζ στην αποκατάσταση των θεμελιωδών δικαιωμάτων όλων των Κυπρίων και την απόσυρση των τουρκικών στρατευμάτων από το νησί.

Τον ευχαρίστησε επίσης και για τη στήριξη που παρείχε πρόσφατα όταν η Τουρκία προέβη σε νέες μονομερείς ενέργειες στην περίκλειστη πόλη των Βαρωσίων.

Ο Αμερικανός γερουσιασατής ανέφερε χαρακτηριστικά  ότι «Είμαι περήφανος που είμαι φίλος της Κύπρου, περήφανος που εργάζομαι με τους Κυπρίους καθώς εργάζονται για ένα καλύτερο μέλλον για τα παιδιά τους. Νιώθω μεγάλη τιμή που είμαι σήμερα μαζί σας και νιώθω υπέροχα για αυτή τη διάκριση και η δέσμευση μου σε αυτή τη σχέση είναι βαθιά και διαχρονική και θα αντέξει όσο είμαι Αμερικανός Γερουσιαστής. Ο στόχος μου είναι να δω και την τελευταία μπότα και τον τελευταίο Τούρκο στρατιώτη να φεύγει από την Κύπρο»,

Το όραμα του Ερντογάν φέρνει τον διχασμό της Κύπρου και όχι το όραμα της επανένωσης του νησιού, αφήνοντας τους Τουρκοκύπριους σε ένα καθεστώς χαμένων ευκαιριών, τόνισε επίσης.

Ο Ρόμπερτ Μενέντεζ ευχαρίστησε και τη σύζυγο του, η μητέρα της οποίας γεννήθηκε στην Κύπρο συμβάλλοντας έτσι στον δεσμό που ανέπτυξε ο ίδιος με το νησί που επισκέφθηκε για πρώτη φορά το 1995. Διηγήθηκε μάλιστα την προσπάθεια του τότε σε μια περίοδο που δεν επιτρέπονταν οι διελεύσεις στα κατεχόμενα, να πάρει μια φιλική του οικογένεια προσφύγων να επισκεφθούν το κατεχόμενο χωριό τους. Το Πραστειό. Εκείνη είπε αποτέλεσε τη στιγμή που ο ίδιος γνώρισε τον πόνο της Κύπρου ο οποίος ήταν αποτέλεσμα της τουρκικής εισβολής και συνεχιζόμενης κατοχής.

Εστίασε στην προσπάθεια του μέσω ενεργειών του για ανάδειξη της σημαντικότητας της Κύπρου για τις Ηνωμένες Πολιτείες πράγμα που πήρε σάρκα και οστά ιδιαίτερα μετά την ψήφιση του νόμου για την Ασφάλεια της Ανατολικής Μεσογείου ο οποίος κατέστησε το νησί πυλώνα σταθερότητας και ασφάλειας στην περιοχή συνεργαζόμενο με την Ελλάδα και το Ισραήλ.