Μελετάται η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα

Το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, Τάσος Μητσόπουλος, ερευνά συστηματικά τις δυνατότητες, ούτως ώστε με συνεργασίες και συνέργειες να επιτευχθεί η ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με την Ελλάδα, όπως αναφέρθηκε μετά από σημερινή συνάντηση του Υπουργού με αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων – Περιβαλλοντιστών.

Η συνάντηση με αντιπροσωπεία των Οικολόγων της οποίας επικεφαλής ήταν ο Βουλευτής Γιώργος Περδίκης, όπως αναφέρεται σε επίσημη ανακοίνωση, πραγματοποιήθηκε στο γραφείο του Υπουργού, όπου συζητήθηκε το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης με την Ελλάδα, παρόντων και του Γενικού Διευθυντή του Υπουργείου, Αλέκου Μιχαηλίδη, καθώς αι υπηρεσιακών παραγόντων.

Σε δηλώσεις του μετά τη συνάντηση, ο κ. Μητσόπουλος ευχαρίστησε “πρώτα από όλα την αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων για τον ενδιαφέρον που έχουν επιδείξει για το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα”.

“Είναι ένα θέμα με το οποίο ασχοληθήκαμε, μπορώ να πω κατά προτεραιότητα, μόλις αναλάβαμε τα καθήκοντά μας και το έχουμε θέσει κατ’ επανάληψη σε όλες τις επαφές που είχαμε με τον Υπουργό Εμπορικής Ναυτιλίας της Ελλάδος”, δήλωσε ο κ. Μητσόπουλος.

“Πρόθεσή μας”, πρόσθεσε, “είναι να το εγείρουμε και στον Υπουργό Μεταφορών και Θαλάσσιων Υποθέσεων του Ισραήλ, η επίσκεψη του οποίου αναμένεται μέσα στο επόμενο χρονικό διάστημα”.

“Βλέπουμε όλες τις παραμέτρους και έχουμε κάνει μιαν αξιολόγηση των οικονομικών δεδομένων”, είπε ο Υπουργός. “Γνωρίζουμε”, συνέχισε, “ότι η γραμμή από μόνη της δεν είναι βιώσιμη, για αυτό και θα πρέπει να έλθουμε σε επικοινωνία με την Ευρωπαϊκή Επιτροπή, για να διερευνήσουμε τη δυνατότητα επιχορήγησης – επιδότησης της γραμμής αυτής, προκειμένου να είναι βιώσιμη, αλλά σίγουρα η ακτοπλοϊκή σύνδεση με την Ελλάδα μάς ενδιαφέρει τρομερά, διότι η Κύπρος είναι νησί, είναι απομονωμένο νησί στην ανατολική Μεσόγειο”.

“Πέραν των αεροπορικών συνδέσεων”, δήλωσε ο κ. Μητσόπουλος, “θεωρούμε ότι μια ακτοπλοϊκή σύνδεση θα ενίσχυε και το τουριστικό προϊόν της Κύπρου, αλλά και τη δυνατότητα του Κύπριου παραγωγού να εξάγει με μεγαλύτερη ευκολία προϊόντα στην ελληνική και στις ευρωπαϊκές, κατ’ επέκταση, αγορές”.

“Αναμένουμε”, είπε, “να ολοκληρώσουμε έναν κύκλο επαφών, προκειμένου να ιδούμε και να αξιολογήσουμε το που στεκόμαστε και ποιες δυνατότητες υπάρχουν για την αναβίωση αυτής της ακτοπλοϊκής σύνδεσης”.

“Είχαμε την ευκαιρία σήμερα, είπε ο κ. Περδίκης, “να συζητήσουμε με τον κ. Υπουργό το θέμα της ακτοπλοϊκής σύνδεσης της Κύπρου με την Ελλάδα και τη δυνατότητα να υπάρξει μια ευρύτερη ανάπτυξη των ακτοπλοϊκών γραμμών της Κύπρου με την περιοχή της ανατολικής Μεσογείου”.

“Μια δυνατότητα”, όπως ανέφερε ο κ. Περδίκης, “που θα μπορούσε να δώσει ευκαιρίες και για ανάπτυξη και άλλων συναφών επαγγελμάτων και δραστηριοτήτων, όπως της γεωργίας και του τουρισμού”.

“Φαίνεται”, συνέχισε, “ότι το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων ερευνά συστηματικά τις δυνατότητες, με κάποιες συνεργασίες και συνέργειες, να επιτευχθεί μιας μορφής ακτοπλοϊκή σύνδεση της Κύπρου με το εξωτερικό” και “εμείς, ως Κίνημα Οικολόγων, θα συνεργαζόμαστε με το Υπουργείο, με στόχο να δώσουμε την ευκαιρία και στον Κύπριο και στον ξένο τουρίστα να χρησιμοποιήσουν ακόμα ένα μέσο συγκοινωνίας και μεταφοράς στο νησί μας”.