Μειώσεις από €7.000 μέχρι €30.000 στις οικιστικές του μονάδες, ανακοίνωσε ο ΚΟΑΓ

Μειώσεις στις διαθέσιμες ετοιμοπαράδοτες οικιστικές μονάδες του Κυπριακού Οργανισμού Ανάπτυξης Γης από €7.000 μέχρι τις €30.000, ανακοίνωσε σε σημερινή συνέντευξη Τύπου ο Πρόεδρος του Οργανισμού Άδωνις Γιάγκου.

Παράλληλα, ο κ. Γιάγκου εξήγγειλε και διευκολύνσεις που θα επιτρέψουν στους δικαιούχους αγοραστές να αποκτήσουν το δικό τους σπίτι, όπως μείωση του ποσού προκαταβολής και μειώσεις επιτοκίων.

Ειδικότερα, σύμφωνα με σχετική ανακοίνωση, οι μειώσεις στις τιμές ξεκινούν από €7.000,- και φτάνουν μέχρι τις €30.000 ανάλογα με την τοποθεσία, το μέγεθος κάθε ανάπτυξης και το Στεγαστικό Σχέδιο στο οποίο εμπίπτουν.

Οι διευκολύνσεις αφορούν τη μείωση της απαιτούμενης προκαταβολής στο 10% συν Φ.Π.Α. από το 25% συν ΦΠΑ που απαιτείτο μέχρι σήμερα, ενώ το  υπόλοιπο του τιμήματος πωλήσεως του ακινήτου, παραμένει στον Οργανισμό για περίοδο μέχρι να μπορεί ο αιτητής να εξασφαλίσει δάνειο από οποιοδήποτε Πιστωτικό ΄Ιδρυμα. Διευκρινίζεται ότι η περίοδος αυτή δεν θα ξεπερνά το 70ο έτος του αιτητή/αγοραστή, η δε περίοδος αποπληρωμής θα καθορίζεται ανάλογα με την ηλικία του.

Παράλληλα ανακοινώθηκε η μείωση του επιτοκίου για το υπόλοιπο του τιμήματος πωλήσεως. Από το 6,5% που ήταν μέχρι σήμερα, το επιτόκιο καθορίζεται στο euribor συν 2,75% (σταθερό) σήμερα 3,25%. Το επιτόκιο αυτό ισχύει για περίοδο 3 χρόνων από την υπογραφή του συμβολαίου, ενώ μετά την περίοδο αυτή αυξάνεται σε 6% κυμαινόμενο.

Επίσης στους  δικαιούχους απόκτησης στέγης, οι οποίοι θα υποβάλουν αίτηση μέχρι το τέλος Σεπτεμβρίου, θα παραχωρείται επιπλέον μείωση της τιμής πώλησης ως εξής:

Εάν καταβάλουν ολόκληρο το τίμημα πώλησης, μείωση 5%, εάν καταβάλουν το 75%, μείωση 3%  και αν θα καταβάλουν 50% η μείωση θα είναι 2%.

Σημειώνεται ότι οι αιτήσεις που θα υποβάλλονται θα εξετάζονται το τέλος κάθε μήνα. Ο Οργανισμός διαθέτει ετοιμοπαράδοτες οικιστικές μονάδες στις περιοχές: Λευκωσία (Παλλουριώτισσα, Καϊμακλί, Κοκκινοτριμιθιά, Αστρομερίτη, Παλιομέτοχο, Τσέρι, Αγία Βαρβάρα, Δάλι και Ποταμιά), Λάρνακα (Αραδίππου, Αναφωτία και Κίτι) Αμμόχωστο (Λιοπέτρι, Σωτήρα, Αχερίτου), Λεμεσό (Πύργο και Ασώματο), Πάφο (Έμπα και ενορία Αγίου Παύλου).

Τέλος σημειώνεται ότι το μειωμένο επιτόκιο ισχύει από 1η Ιουνίου 2013 μέχρι 31/5/2016 και για τους υφιστάμενους αγοραστές του Σχεδίου Στέγασης Μέτρια Αμειβομένων οι οποίοι οφείλουν υπόλοιπα στον Οργανισμό.