Μειωμένη η αγοραστική κίνηση ενόψει Χριστουγέννων

Πεσμένη είναι η αγοραστική κίνηση, παρά το γεγονός ότι απομένουν μόλις λίγες ημέρες πριν στρώσουμε το γιορτινό τραπέζι των Χριστουγέννων. Οι καταναλωτές δεν έχουν πραγματοποιήσει ακόμα τις εορταστικές τους αγορές, με τους περισσότερους να περιμένουν την τελευταία στιγμή προκειμένου να πέσουν οι τιμές, οι οποίες σύμφωνα με τους καταστηματάρχες είναι ήδη μειωμένες σε σχέση με την αντίστοιχη περσινή περίοδο.

Έρχονται, κοιτάνε και φεύγουν…λένε οι καταστηματάρχες, που υποστηρίζουν πως η κρίση έχει αδιάσει τις τσέπες των καταναλωτών, με αποτέλεσμα να αναγκάζονται να αγοράσουν μόνο τα απολύτως απαραίτητα.

Ωστόσο, με βάση έρευνα που πραγματοποίησε πριν λίγες μέρες το Ινστιτούτο Εμπορίου και Υπηρεσιών (ΙΝ.ΕΜ.Υ.) της Εθνικής Συνομοσπονδίας Ελληνικού Εμπορίου (ΕΣΕΕ), φέτος το Χριστουγεννιάτικο τραπέζι θα κοστίσει λιγότερο απ’ότι κόστιζε πέρυσι, την ίδια ακριβώς περίοδο, έστω και οριακά.Η διαφορά αυτή οφείλεται κατά βάση στην πτώση της τιμής του χοιρινού κρέατος κατά 26% σε σχέση με πέρσι και στην οριακή μείωση της τιμής του ντόπιου αρνιού, η τιμή του οποίου αγγίζει κατά μέσο όρο τα 7 ευρώ το κιλό.Φέτος, η τιμή του χοιρινού θα κυμαίνεται στα 3,70 ευρώ το κιλό κατά μέσο όρο.Μικρή αύξηση παρουσιάζει η τιμή της γαλοπούλας(3,85%).

Ενδεικτικά, αυτή τη στισγμή, το γουρουνόπουλο πωλείται προς 2,99 ευρώ το κιλό, το ντόπιο βοδινό προς 2,49 ευρώ το κιλό και το κοτόπουλο προς 2,39 ευρώ το κιλό.

Πτώση παρατηρείται και στις τιμές  των οπωροκηπευτικών προϊόντων, με εξαίρεση τις πατάτες. Οι ντομάτες εμφανίζουν μείωση της τάξης του 26,88%, το λάχανο (-34,78) και το μαρούλι (-15,56%) .

Τα καταστήματα θα παραμείνουν ανοιχτά και αύριο Κυριακή.