Μεθόδευση διπλωματίας που στηρίζει την στρατηγική του ΠτΔ στην Κύπρο τονίζει ο Προδρόμου

Μεθόδευση διπλωματίας που στηρίζει την στρατηγική του Προέδρου Αναστασιάδη στην Κύπρο, αναφέρει σε δήλωση του ο εκπρόσωπος Τύπου του ΔΗΣΥ, Πρόδρομος Προδρόμου.

Συγκεκριμένα τονίζει πως “ζητήματα που αφορούν βαθύτερους σχεδιασμούς της εξωτερικής πολιτικής και της στρατηγικής για την Ενέργεια είναι συνήθως καλύτερα να μην τα φέρνουμε σε δημόσια πολιτική συζήτηση.
Αφού όμως έχουν δει το φως της δημοσιότητας σχεδιασμοί της Κυβέρνησης Αναστασιάδη για την περαιτέρω κατοχύρωση της Α.Ο.Ζ. της Δημοκρατίας και του ενεργειακού ρόλου της Κύπρου, ας παρατηρήσουμε το εξής: «καί προεπιβουλεύειν αὐτοῖς μᾶλλον ἢ ἀντεπιβουλεύειν», όπως διδάσκει ο Θουκυδίδης”.

“Η κυβέρνηση Αναστασιάδη φροντίζει έγκαιρα, σύμφωνα με το διεθνές Δίκαιο της Θαλάσσης των Η.Ε., να καταθέσει προτάσεις-θέσεις για την Α.Ο.Ζ. της Δημοκρατίας ακόμα και προς την πλευρά της Τουρκίας. Προληπτικά και όπως προνοεί η διεθνής Συνθήκη και όπως έχει γίνει με όλες τις άλλες γειτονικές χώρες με τις οποίες μας ενώνει η θάλασσα” επισημαίνει.

“Μπορεί η Τουρκία να μην έχει προσχωρήσει στη Συνθήκη των Η.Ε. και να προσπαθεί να μην αναγνωρίζει την Κυπριακή Δημοκρατία –αντίθετα από ότι και μόλις προχτές ακόμη την καλεί να κάνει η Ε.Ε. Μπορούμε όμως να δούμε στη συνέχεια, σε κάποια στιγμή, είτε η Ε.Ε. είτε και τα Η.Ε. ακόμα να καλούν την Άγκυρα να διαβουλευτεί με την Κυπριακή Δημοκρατία για τον καθορισμό ορίων Α.Ο.Ζ. μεταξύ των δυο κρατών.

Αυτή είναι μια θετική προσέγγιση που θέτει την Τουρκία απέναντι στην αδιαμφισβήτηση πραγματικότητα της κρατικής οντότητας της Κύπρου και στο διεθνές δίκαιο. Ιδέες όπως αυτή που ακούσαμε στο πλαίσιο προεκλογικής στρατηγικής που κατέθεσαν άλλοι, δηλαδή να εξαρτάται μια συμφωνία για λύση του Κυπριακού από προηγούμενη προαίρεση της Τουρκίας να οριοθετήσει την Α.Ο.Ζ. με την Κύπρο, πιθανώς να μας εγκλωβίσουν τόσο όσον αφορά μια ενδεχόμενη συμφωνία για λύση, όσο και για την ίδια την ενεργειακή προοπτική (που θα συνδεόταν με προηγούμενη συμφωνία για λύση).

Έχοντας ήδη κατοχυρώσει πολλαπλώς την ενεργειακή προοπτική της χώρας μας, η προεδρία Αναστασιάδη συνεχίζει με μια μεθοδική διπλωματία να υπηρετεί τη στρατηγική του Προέδρου για τα συμφέροντα της Κύπρου”.