Μεγιστάνες και τραπεζίτες κρυπτονομισμάτων στη μυστηριώδη «μάχη» για τον χρυσό της Ρωσίας

Ο “πόλεμος” για τα πιο πλούσια χρυσωρυχεία της Ρωσίας έχει ένα ασυνήθιστο “καστ” χαρακτήρων: Το γόνο μίας από τις μεγαλύτερες οικογένειες τραπεζιτών της Ευρώπης, έναν μεγιστάνα του Καζακστάν που διαθέτει δικό του κρυπτονόμισμα, το hedge fund του Αμερικανού D.E.Shaw, καθώς και αρκετούς μυστηριώδεις μετόχους.

Όλοι τους αποτελούν κομμάτι μιας νέας μάχης για τον έλεγχο της Petropavlovsk Plc, μεταλλευτικής εισηγμένης στο Λονδίνο. Για δεύτερη φορά μέσα σε ένα χρόνο, η εταιρεία βρίσκεται στη μέση ενός “πραξικοπήματος” προκειμένου να ξεφορτωθεί το υπάρχον διοικητικό συμβούλιο και να “αναστήσει” την περιουσία της.

Μόλις μια δεκαετία πριν, η Petropavlovsk άξιε πάνω από 3 δισ. δολάρια και θεωρούνταν μελλοντικός τίτλος-ορόσημο του δείκτη FTSE 100 του Λονδίνου. Ωστόσο η βουτιά στην τιμή του χρυσού καθώς και “στραβοπατήματα” της διοίκησης οδήγησαν στην απαξίωση της μετοχής. Η εταιρεία όμως εξακολουθεί να έχει στην κατοχή της κερδοφόρα χρυσορυχεία, καθώς και ένα νέο μεταλλευτικό εργοστάσιο το οποίο πρόκειται να αρχίσει σύντομα λειτουργία.

“Πρόκειται για στροφή 180 μοιρών”, δήλωσε ο Ιβάν Μαζάλωφ, διευθυντής της επενδυτικής Prosperity Capital Management Ltd, η οποία διαχειρίζεται ρωσικά περιουσιακά στοιχεία, και που πρόσφατα αγόρασε μετοχές της Petropavlovsk.

Η εταιρεία περιόρισε την παραγωγή χρυσού τα τελευταία χρόνια προκειμένου να επικεντρωθεί σε πιο επικερδή μέταλλα, και έως τώρα το σχέδιο της δείχνει να αποδίδει. Πέρυσι η εταιρεία ανακοίνωσε τα υψηλότερα έσοδα από το 2012, ενώ το μεγάλο της στοίχημα έιναι πως μια νέα διαδικασία επεξεργασίας των ορυκτών θα επιτρέψει την εξόρυξη πιο πολύπλοκων μετάλλων.

Ωστόσο και προκειμένου να πετύχει την ανάκαμψη, η Petropavolvsk πρέπει να διορθώσει ένα “ρήγμα” που έχει σχηματιστεί στην εταιρεία.

Από τη μία βρίσκονται δύο μυστηριώδεις μέτοχοι οι οποίοι προσπαθούν να εκδιώξουν το διοικητικό συμβούλιο και να επαναφέρουν την παλιά διεύθυνση. ΑΠό την άλλη βρίσκονται αυτοί που έδιωξαν την περσινή διεύθυνση, συμπεριλαμβανομένου του D.E.Shaw.

Οι δύο μη ταυτοποιημένοι μέτοχοι κατέχουν το 9,1% της εταιρείας, και δεν είναι γνωστό ποιος βρίσκεται πίσω από τις επενδυτικές εταιρείες που έχουν το μερίδιο των μετοχών.

“Κλείδι” στην ανάδειξη της εξουσίας αναμένεται να αποτελέσει ο Kenes Rakishev, ο μεγιστάνας από το Καζακστάν, ο οποίος είναι και μεγαλομέτοχος της εταιρείας, καθώς και γαμπρός του πρώην πρωθυπουργού του Καζακστάν. Το στέλεχος, το οποίο έχει επενδύσει σε τράπεζες, εταιρείες κινητής τηλεφωνίας και σε έργα υποδομών, αγόρασε μερίδιο στην Petropavlovsk το Δεκέμβριο.