Μεγαλύτερη σεμνότητα ζήτησε η Κυβέρνηση από όσους ευθύνονται για την οικονομική τραγωδία

Εκείνοι που ευθύνονται για την πρωτόγνωρη οικονομική τραγωδία του τόπου πρέπει, όταν απευθύνονται στο λαό να το κάνουν με μεγαλύτερη σεμνότητα, δήλωσε σήμερα ο Κυβερνητικός Εκπρόσωπος Χρήστος Στυλιανίδης.

Ενημερώνοντας τους δημοσιογράφους, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι η «Κυβέρνηση, παρόλο που δεν θα ήθελε να βρίσκεται σε αυτήν την αντιπαράθεση, εντούτοις είναι αναγκασμένη να απαντήσει ξανά σε αυτούς που φέρουν την κύρια ευθύνη για την πρωτόγνωρη οικονομική τραγωδία που βιώνει ο τόπος, ότι το λιγότερο που πρέπει να κάνουν είναι να απευθύνονται στο λαό με μεγαλύτερη σεμνότητα».

«Ο λαός έχει μνήμη και κρίση και ξέρει πάρα πολύ καλά ποιοι τον έφεραν εδώ», πρόσθεσε.  Σε παρατήρηση ότι παλαιότερα μιλούσαμε για 17,5 δις σε ό,τι αφορά τις χρηματοδοτικές ανάγκες, ενώ τώρα για 23 δις, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «είναι γεγονός ότι με το Μνημόνιο του Νοεμβρίου μιλούσαμε για 17,5 δις χρηματοδοτικές ανάγκες. Και έχουν προκύψει και έχουν γίνει 23 δις. Ποιος ευθύνεται για αυτό; Πώς φτάσαμε εδώ; Από το γεγονός ότι υπήρξε ευθυνοφοβία και πλήρης αναποφασιστικότητα της προηγούμενης Κυβέρνησης».

Απαντώντας σε σχετική ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι τα επιπρόσθετα δισεκατομμύρια ευρώ που έχουν προκύψει «έχουν σαφέστατα σχέση με τον τραπεζικό τομέα. Όταν έχεις τόσες εκροές εντολών από τις κυπριακές τράπεζες, δυστυχώς, φτάνεις σε αυτό το ποσό, αλλά έχει ληφθεί υπόψη αυτός ο αριθμός και είναι για αυτό που μπήκαμε στα επόμενα στάδια αποφάσεων στο Eurogroup της 24ης Μαρτίου».

Πρόσθεσε ότι αυτό που βγαίνει και από έκθεση της Κομισιόν είναι ότι «η Κυβέρνηση εξαιτίας του ότι η προηγούμενη Κυβέρνηση, δυστυχώς, λειτούργησε με αυτό τον ανεύθυνο τρόπο, οδηγήθηκε η χώρα σε αυτή την οικονομική τραγωδία, ανεβάζοντας το ποσό στα 23 δις. Διότι ήταν 17,5 δις το ποσό στη συνομολόγηση του πρώτου Μνημονίου το Νοέμβριο. Ας ανατρέξει οποιοσδήποτε και ας αντιληφθεί ο λαός το ποιος ευθύνεται για το ότι φτάσαμε ως εδώ».

Ερωτηθείς αν υπάρχει ενδεχόμενο στάσης πληρωμών, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «η Κυβέρνηση είναι πεπεισμένη – ανεξαρτήτως του ότι αναγνωρίζει το πρόβλημα που της κληρονόμησαν κάποιοι και είναι γνωστοί ποιοι είναι αυτοί – ότι θα λύσει αυτό το πρόβλημα έτσι ώστε το τέλος Απριλίου να έχουμε εκπλήρωση όλων των υποχρεώσεων του κράτους».

Σε άλλη ερώτηση, ο κ. Στυλιανίδης είπε ότι «προβλέπεται ανακεφαλαιοποίηση των Συνεργατικών Ιδρυμάτων μέσα στο Μνημόνιο ύψους 1, 2 δις και εμπεριέχονται στα 10 δις της δανειακής σύμβασης».