Μεγάλο το πλήγμα του κορωνοϊού στα εργοστάσια της Ευρωζώνης…

Τα πρώτα ξεκάθαρα σημάδια των επιπτώσεων του κορωνοϊού βιώνουν οι βιομηχανίες της Ευρωζώνης καθώς τον Φεβρουάριο είδαν εκτεταμένες καθυστερήσεις στους χρόνους παράδοσης καθώς και μεγάλη πτώση στις ξένες παραγγελίες.

Η επιδημία απειλεί να βάλει ταφόπλακα στην πολυπόθητη σταδιακή ανάκαμψη του κλάδου μεταποίησης. Παράλληλα, θα τεστάρει την ικανότητα της ΕΚΤ και των κυβερνήσεων της ευρωζώνης να να αντιμετωπίσουν τις επιπτώσεις με μέτρα στήριξης της οικονομίας.

Ερευνα της IHS Markit καταδεικνύει ότι οι χρόνοι παράδοσης επιμηκύνθηκαν για πρώτη φορά σε ένα έτος, κυρίως λόγω της διακοπής λειτουργίας των εργοστασίων στην Κίνα. Προκειμένου να ανταποκριθούν στις παραγγελίες, οι εταιρείες μείωσαν τα αποθέματα με ρυθμό που δεν έχουμε ξαναδεί την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τον επικεφαλής οικονομολόγο της IHS Markit, Chris Williamson «υπάρχει ανησυχία ότι οι καθυστερήσεις στις αποστολές που σχετίζονται με τον κορωνοϊό απειλούν να μειώσουν την παραγωγή τους επόμενους μήνες». Και κάτιο τέτοιο μπορεί να παρατείνει την καθοδική πορεία για πάνω από έναν χρόνο.

Τα προβλήματα στη λειτουργία της βιομηχανίας εμφανίστηκαν την ώρα που η πτώση της βιομηχανικής δραστηριότητας της ευρωζώνης είχε αρχίσει να υποχωρεί. Αν και εξακολουθούσε η συρρίκνωση ο PMI της IHS Markit για τη μεταποίηση είχε αυξηθεί σε υψηλό έτους και συγκεκριμένα στις 49,2 μονάδες.

Τον Φεβρουάριο, οι παραγωγοί επενδυτικών αγαθών είχαν τις ασθενέστερες επιδόσεις: τα καταναλωτικά αγαθά σημείωσαν μέτρια ανάπτυξη. Η παραγωγή συνέχισε να μειώνεται στη Γερμανία, αλλά έφτασε στο υψηλότερο επίπεδό της για περισσότερο από ένα χρόνο. Η κατάσταση επιδεινώθηκε στη Γαλλία και την Ιταλία.

Με την εξάπλωση του κορωνοϊού που δεν παρουσιάζει σημάδια ύφεσης, ο Πρόεδρος της Bundesbank Γενς Βάιντμαν, δήλωσε την Παρασκευή ότι η επιδημία θα επηρεάσει σχεδόν σίγουρα την ανάπτυξη της Γερμανίας. Ωστόσο, επανέλαβε τις παρατηρήσεις της Προέδρου της ΕΚΤ Κριστίν Λαγκάρντ ότι για την ώρα δεν χρειάζεται καμία αντίδραση νομισματικής πολιτικής.

Οι εργαζόμενοι που επιστρέφουν στα εργοστάσια στην Κίνα θα μπορούσαν να βοηθήσουν ώστε να μειωθούν οι περιορισμοί στην προσφορά, σύμφωνα με την IHS Markit. Ωστόσο, οι βιομηχανίες παραμένουν ευάλωτες καθώς αντιμετωπίζουν αποπληθωριστικές πιέσεις από τις αδύναμες πωλήσεις και τον σκληρό ανταγωνισμό.

«Η περαιτέρω εξάπλωση της επιδημίας του COVID-19 κινδυνεύει να οδηγήσει σε αυξημένη αποστροφή έναντι του κινδύνου και στη μείωση των δαπανών τόσο από την πλευρά των επιχειρήσεων, όσο και από την πλευρά των καταναλωτών», αναφέρει ο Williamson.