Μεγάλη σύγκρουση για τους 180 βουλευτές

Με φόντο την προεδρική εκλογή και τις πιέσεις των αγορών η πολιτική ”κόντρα” μεταξύ κυβέρνησης και αξιωματικής αντιπολίτευσης παραμένει στα ύψη.

Ο Αντώνης Σαμαράς επέμεινε, μέσω της συνέντευξής του στο Reuters, ότι οι εκλογές θα γίνουν το 2016, την ώρα που ο Αλέξης Τσίπρας από το βήμα της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ αμφισβήτησε τη δυνατότητα της κυβέρνησης να βρει τους 180 βουλευτές για την ανάδειξη προέδρου της Δημοκρατίας.

Σαμαράς: Εκλογές το 2016

Ο πρωθυπουργός έστειλε την Παρασκευή, μήνυμα πολιτικής σταθερότητας, διαβεβαιώνοντας ότι δεν τίθεται θέμα πρόωρης προσφυγής στις κάλπες.

«Οι εκλογές θα διεξαχθούν τον Ιούνιο του 2016, στο τέλος της τετραετούς θητείας της Βουλής. Ο νέος πρόεδρος της Δημοκρατίας θα εκλεγεί στις αρχές του ερχόμενου έτους», τόνισε.

Την ίδια ώρα, η κυβέρνηση εξετάζει το περιεχόμενο της προληπτικής βοήθειας ασφαλείας, με τον Αντώνη Σαμαρά, σε δηλώσεις του στο Μιλάνο μετά τη Σύνοδο Ευρώπης – Ασίας, να εμφανίζεται σίγουρος ότι η Ελλάδα δεν θα χρειαστεί νέο μνημόνιο.

Τα βήματα για έξοδο από μνημόνιο – ΔΝΤ

Το βάρος πλέον στρέφεται στην επικείμενη διαπραγμάτευση με την τρόικα, προκειμένου να σταλεί μήνυμα στις αγορές ότι η χώρα μένει προσηλωμένη στις μεταρρυθμίσεις.

Από το αποτέλεσμα της αξιολόγησης που χαρακτηρίζεται ως βαρόμετρο για την ομαλή μετάβαση στην «επόμενη ημέρα» θα κριθεί το είδος αλλά και οι όροι της πιστωτικής γραμμής από τους Ευρωπαίους.

Η συμφωνία με τους δανειστές αναμένεται να ανοίξει τον δρόμο για συμφωνία και με το ΔΝΤ για την πρόωρη απεμπλοκή της Ελλάδας από τη χρηματοδότηση, καθώς οι εκπρόσωποι του Ταμείου επιμένουν στην ύπαρξη ευρωπαϊκής «ομπρέλας».

Βενιζέλος: Θυσίες 5 ετών μπορούν να χαθούν σε 5 μέρες

Εξάλλου, μιλώντας σε ημερίδα του δήμου Θεσσαλονίκης, ο Ευάγγελος Βενιζέλος σημείωσε ότι είναι θέση της κυβέρνησης η απεμπλοκή από τη χρηματοδότηση του ΔΝΤ, αλλά και η συνέχιση της συνεργασίας με τους Ευρωπαίους που διασφαλίζει φτηνότερο δανεισμό.

Ο αντιπρόεδρος της κυβέρνησης έστρεψε τα πυρά του εναντίον του ΣΥΡΙΖΑ, προειδοποιώντας: «Θυσίες πέντε ετών μπορούν να χαθούν μέσα σε πέντε μέρες».

Μάλιστα, αναφερόμενος στις αντιδράσεις των αγορών, ο πρόεδρος του ΠΑΣΟΚ τόνισε ότι «όλα όσα βλέπουμε είναι ο κίνδυνος της χώρας».

Ανοιχτή θέση για τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας ζήτησε ο Τσίπρας

Χθες, ο Αλέξης Τσίπρας, από το βήμα της κεντρικής επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ, άσκησε σκληρή κριτική στην κυβέρνηση.

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης, χωρίς να αποκλείει ραγδαίες πολιτικές εξελίξεις, χαρακτήρισε την εκλογή προέδρου της Δημοκρατίας «ένα ορόσημο».

«Η κυβέρνηση δεν διαθέτει τον αριθμό βουλευτών που χρειάζεται για να συνεχίσει τον καταστροφικό της δρόμο. Αυτό φάνηκε καθαρά και στην κοινοβουλευτική συζήτηση για την ψήφο εμπιστοσύνης», ανέφερε.

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, πάντως, κάλεσε όλες τις πολιτικές δυνάμεις και τους ανεξάρτητους βουλευτές να τοποθετηθούν λέγοντας ότι «κανείς δεν έχει δικαίωμα να τροφοδοτεί σενάρια κρατώντας αμφίσημη στάση».

Στη συνέχεια, υπογράμμισε ότι «η κυβέρνηση δεν διαθέτει πλέον την δημοκρατική νομιμοποίηση να συνεχίσει να καταστρέφει την χώρα».

«Ξεκαθαρίζουμε», είπε, «ότι για εμάς το ζήτημα δεν είναι αριθμητικό. Είναι πολιτικό. Και δεν έχει να κάνει με το πρόσωπο του προέδρου. Είναι ζήτημα δημοκρατίας».

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, «την εντολή που απέσπασαν τον Ιούνιο του 2012, εκβιάζοντας και τρομοκρατώντας τους πολίτες, και καταθέτοντας ένα ψεύτικο πρόγραμμα διεξόδου, την έχουν χάσει, εδώ και πάρα πολύ καιρό».

Ο αρχηγός της αξιωματικής αντιπολίτευσης επανέλαβε το αίτημά του για άμεση προσφυγή στις κάλπες.

«Ο λαός το Μάιο τους αποδοκίμασε. Είναι η κυβέρνηση του δεύτερου και του τέταρτου κόμματος. Δεν έχουν δημοκρατική νομιμοποίηση για να συνεχίσουν», τόνισε για να προσθέσει:

«Ο τόπος χρειάζεται μια νέα κυβέρνηση, με νέο σχέδιο, και με νέα, ισχυρή λαϊκή εντολή. Και η κυβέρνηση αυτή θα είναι μια αριστερή κυβέρνηση, θα είναι η κυβέρνηση του ΣΥΡΙΖΑ».

Ο κ. Τσίπρας αναγνώρισε, ωστόσο, ότι οι αγορές θα εξακολουθήσουν να είναι εχθρικές έναντι της Ελλάδος, τουλάχιστον όσο δεν λύνεται το θέμα του χρέους.

«Ξέρουμε ότι οι αγορές θα είναι ενδεχομένως για μακρά περίοδο εχθρικές στην Ελλάδα. Οι αγορές παίζουν τα δικά τους παιχνίδια. Εμείς όμως έχουμε το δικό μας στόχο. Και ξέρουμε επίσης ότι μόνο μετά την ουσιαστική ελάφρυνση του χρέους, θα σταματήσουν οι αγορές να είναι εχθρικές», υπογράμμισε και χαρακτήρισε «φούσκα που έσκασε» τα περί εξόδου της χώρας από το μνημόνιο και το ΔΝΤ.

«Το σχέδιό μας, λοιπόν, έχει αρχή μέση και τέλος. Δεν είναι ασπόνδυλο σαν αυτό της κυβέρνησης Σαμαρά. Που όταν η Λαγκάρντ τους ζήτησε, αμέσως μετά τις εκλογές του 2012, να διευθετήσουν και με δική της στήριξη το αναγκαίο κούρεμα του χρέους, αυτοί το κάρφωσαν στο θείο Σόιμπλε. Και τους είπε ξεχάστε το. Και αυτοί γύρισαν πίσω ήσυχα – ήσυχα και συνέχισαν να κάνουν τα μαθήματά τους, σαν πειθαρχημένοι και υπάκουοι μαθητές», είπε.