Μεγάλη πτώση των τιμών στα ξενοδοχεία της Ευρώπης…

Το πιο δύσκολο καλοκαίρι βιώνουν τα ξενοδοχεία της Ευρώπης με τις τιμές να σημειώνουν διψήφιο ποσοστό πτώσης στις ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις σε σύγκριση με την περασμένη χρονιά, ενδεικτικό των πιέσεων που υφίσταται ο τουρισμός λόγω κορωνοϊού.

Στην Αθήνα, η μέση ξενοδοχειακή τιμή διαμορφώνεται αυτό το καλοκαίρι κοντά στα 84 ευρώ, τόσο για το μήνα Ιούλιο όσο και για τον Ιούνιο έχοντας σημειώσει πτώση κατά 20% σε σύγκριση με πέρυσι. Τόσο τον Ιούλιο του 2019 όσο και τον Ιούλιο του 2018 οι τιμές των ξενοδοχείων της ελληνικής πρωτεύουσας ήταν στα 106- 107 ευρώ κατά μέσο όρο. Ο αντίκτυπος του κορωνοϊού είναι εμφανής και ως προς τις πληρότητες των αθηναϊκών ξενοδοχείων όπου με βάση τις εκτιμήσεις των ξενοδόχων κυμαίνονται μόλις και μετά βίας στα πέριξ του 10%, όταν πέρυσι τέτοια εποχή άγγιζε το 95%.

Παρόμοια είναι η κατάσταση και στις άλλες ευρωπαϊκές μεγαλουπόλεις, όπως προκύπτει από τα στοιχεία της trivago. Η γνωστή διεθνής μηχανή metasearch ξενοδοχείων, καταγράφει τις αλλαγές των τιμών σε περισσότερα από 2 εκατομμύρια ξενοδοχεία και εναλλακτικά καταλύματα σε παραπάνω από 400 ιστοσελίδες κράτησης ανά τον κόσμο στο Hotel Price Index. Το trivago Hotel Price Index καταγράφει τις διακυμάνσεις των μέσων τιμών δωματίων παγκοσμίως ανά διανυκτέρευση για ένα standard δίκλινο δωμάτιο σε δημοφιλείς πόλεις σε όλον τον κόσμο.

Με βάση τα στοιχεία της γνωστής μηχανής αναζήτησης, το Αμστερνταμ και η Βαρκελώνη σημειώνουν τη μεγαλύτερη μείωση τιμών σε ετήσια βάση πανευρωπαϊκά σε ποσοστό 30% σε σύγκριση με το περυσινό καλοκαίρι: Οι τιμές και στις δύο περιπτώσεις κυμαίνονται λίγο χαμηλότερα των 100 ευρώ, ήτοι στα 98 και 99 ευρώ αντίστοιχα.

Στις πλέον δημοφιλείς ευρωπαϊκές πρωτεύουσες, όπως για παράδειγμα στο Λονδίνο, η μέση ξενοδοχειακή τιμή διαμορφώνεται στα 126 ευρώ έχοντας σημειώσει πτώση κατά 20%, ενώ στο Παρίσι η μείωση είναι μεγαλύτερη, στο 26% σε σύγκριση με πέρυσι και τη μέση ξενοδοχειακή τιμή στα 125 ευρώ. Στη Ρώμη, η μέση τιμή είναι κοντά σε αυτή της Αθήνας, στα 85 ευρώ με τη μείωση σε ετήσια βάση να φθάνει το 19%.

Πανευρωπαϊκά, η υψηλότερη μέση τιμή καταγράφεται στη Ζυρίχη, φθάνοντας τα 168 ευρώ κι έχοντας σημειώσει μάλιστα και οριακή άνοδο κατά 2%, ενώ οι πιο χαμηλές τιμές καταγράφονται στη Μόσχα, με 49 ευρώ και πτώση 16% σε σύγκριση με τον περυσινό Ιούλιο, τη Βαρσοβία και την Κωνσταντινούπολη με μέση τιμή στα 56 και 58 ευρώ αντίστοιχα.

Αυξάνονται οι συνδέσεις για Αθήνα
Για την ελληνική πρωτεύουσα, παρά το γεγονός ότι το πρόγραμμα των αεροπορικών είναι σημαντικά μειωμένο στο 30%- 40% σε σχέση με πέρυσι, είναι θετικό το γεγονός ότι έστω και με πολύ αργούς ρυθμούς οι μεγάλοι όμιλοι ανακοινώνουν αύξηση στις συχνότητες των δρομολογίων τους. Ενδεικτικά, εχθές ο όμιλος της Lufthansa ανακοίνωσε ότι αυξάνει τις συχνότητες της σύνδεσης της Αθήνας με το Μόναχο από το Σεπτέμβριο.