Μεγάλη έξοδος των Αθηναίων για τις γιορτές των Χριστουγέννων

Υπό το άγρυπνο βλέμμα των ανδρών της τροχαίς, οι Αθηναίου εγκαταλείπουν την πρωτεύουσα για τις γιορτές των Χριστουγέννων. Η έξοδος έχει αυξηθεί κατά 50% σε σχέση με πέρυσι.

Από την Τετάρτη μέχρι και το Σάββατο τη νύχτα, πέρασαν συνολικά από την Αττική με προορισμό την περιφέρεια 251.991 ΙΧ, ενώ τις αντίστοιχες ήμερες του 2011 είχαν περάσει 167.384. Ειδικότερα, από Αττική, στις 20/12 τα οχήματα εξόδου ήταν 49.120, στις 21/12 ήταν 75.211, ενώ χθες έφθασαν τις 82.388.

Του εκδρομείς έχει βοηθήσει και το γεγονός ότι σταμάτησαν οι βροχοπτώσεις. Το κρύο βέβαια είναι αισθητό, αλλά δεν φαίνεται να έχει αποτελέσει ανασταλτικό παράγοντα.

Ανήμερα των Χριστουγέννων, ο καιρός θα είναι σύμμαχος. Μόνο το βράδυ οι άνεμοι θα αλλά η θερμοκρασία θα ανέβει.

Κατά την περίοδο των εορτών, εκτός από τα μέτρα διευκόλυνσης της κυκλοφορίας που θα ληφθούν σε τοπικό επίπεδο, θα ισχύσει και απαγόρευση κίνησης φορτηγών αυτοκινήτων ωφελίμου φορτίου άνω του 1,5 τόνου .

Εξαιρούνται τα οχήματα που προσφέρουν οδική βοήθεια (ιδιωτικής και δημοσίας χρήσης), τα φορτηγά αυτοκίνητα των ΕΛ.ΤΑ, τα φορτηγά αυτοκίνητα των εταιρειών διανομής Τύπου, τα φορτηγά αυτοκίνητα που μεταφέρουν ζώντα ζώα, παστεριωμένο γάλα, νωπά ψάρια, κρέας και ευπαθή προϊόντα, εφόσον το ποσοστό του φορτίου των παραπάνω προϊόντων που μεταφέρονται είναι τουλάχιστον το 10% του ωφέλιμου φορτίου.

Επίσης, υδροφόρες για την αντιμετώπιση δασικών πυρκαγιών,- φορτηγά αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως και ψυγεία που μεταφέρουν νωπά οπωροκηπευτικά προϊόντα.

Φορτηγά που μεταφέρουν υποπροϊόντα ζωικής προέλευσης για αδρανοποίηση, εφόσον διαθέτουν σχετική άδεια ,φορτηγά σιλοφόρα αυτοκίνητα δημοσίας χρήσεως (Φ.Δ.Χ.) που μεταφέρουν έτοιμο σκυρόδεμα, φορτηγά οχήματα των Οργανισμών Κοινής Ωφέλειας (Δ.Ε.Η., Ο.Τ.Ε, Φυσικό Αέριο κ.λπ.) όταν κινούνται για αποκαταστάσεις εκτάκτων βλαβών των δικτύων τους και μόνο εφόσον συνοδεύονται από έγγραφη εντολή του οικείου οργανισμού και τα φορτηγά οχήματα του εθελοντικού οργανισμού «Το χαμόγελο του παιδιού».