Μεγάλες ποσότητες νερού βρήκε η NASΑ στον Ερμή

Νερό σε μορφή πάγου και μάλιστα σε μεγάλες ποσότητες βρήκε το σκάφος Messenger της NASA, στον Ερμή. Αν και είναι ο κοντινότερος στον ήλιο πλανήτης και «ψήνεται» από τις ακτίνες του, ο όγκος του πάγου φθάνει από 100 δισεκατομμύρια έως ένα τρισεκατομμύριο τόνους, δηλαδή όσο 20 δισεκατομμύρια παγοδρόμια Ολυμπιακών διαστάσεων.

Μετά από κάποιο βάθος είναι σχεδόν καθαρό νερό, άρα είναι «νέος», το πολύ 50 εκατ. ετών, υπολογίζουν οι επιστήμονες. Η προέλευση του νερού πιθανολογείται ότι προέρχεται από κομήτες και αστεροειδείς που έχουν προσκρούσει στον πλανήτη .

Τα νέα δεδομένα, με τη βοήθεια εκπομπών ακτίνων , σύμφωνα με το πρακτορείο Reuters,  τους New York Timeς και το “Nature”, έρχονται να επιβεβαιώσουν επιστημονικές υποψίες δύο δεκαετιών.

Ο Ερμής, λόγω του άξονά του και της μηδενικής κλίσης σε σχέση με το επίπεδο περιστροφής του γύρω από τον Ήλιο, δεν έχει εποχές και οι πόλοι του δεν θερμαίνονται ποτέ από την ηλιακή ακτινοβολία.

Αν και η θερμοκρασία του μπορεί να φθάσει τους 427 βαθμούς Κελσίου, στο βόρειο πόλο του, σε εννέα κρατήρες που δεν ποτέ βλέπει ο Ήλιος και όπου η θερμοκρασία ποτέ δεν ανεβαίνει πάνω από τους μείον 170 βαθμούς Κελσίου, εντοπίστηκε ένα μίγμα παγωμένου νερού και πιθανών οργανικών ουσιών.

Η ανακάλυψη αυτή έχει ενθουσιάσει τους επιστήμονες, που θα καθοδηγήσουν το “Messenger” να κάνει νέες παρατηρήσεις για νερό τους επόμενους μήνες.