Μεγάλες Κινεζικές επενδύσεις στη Βουλγαρία σε αεροδρόμια, ξενοδοχεία και τουρισμό

Κινέζοι επενδυτές σκοπεύουν να προχωρήσουν σε επενδύσεις 270 εκατ. ευρώ για την κατασκευή αεροδρομίου cargo κοντά στη Σόφια, αλλά και στην κατασκευή λουξ ακινήτων, αφού η ζήτηση για τα τελευταία έχει αυξηθεί τον τελευταίο καιρό λόγω της καλής πορείας της οικονομίας της γειτονικής χώρας.

Οι επενδύσεις θα καλύψουν τις χρηματοδοτικές ανάγκες της κατασκευής ξενοδοχείων αλλά και πλειάδας από βίλες, μίας μαρίνας, αλλά και καζίνο κοντά στη Μαύρη Θάλασσα, σύμφωνα με τον Ilian Scarlatov, στέλεχος της Mane Capital στη Σόφια, ο οποίος είναι και σύμβουλος στις διαπραγματεύσεις. Αρνήθηκε, πάντως, να δώσει τα ονόματα των επενδυτών.

Η Βουλγαρία, η οποία είναι και το φτωχότερο μέλος της ΕΕ, προσπαθεί να προσελκύσει τουρίστες στα παράλια της Μαύρης Θάλασσας για να υποστηρίξει την οικονομία της. Ο πρωθυπουργός Boyko Borissov προέβλεψε στις 19 Ιανουαρίου πως η οικονομία θα αναπτυχθεί κατά 3%, μετά από ανάπτυξη 2,9% το 2015.

Η Κίνα η οποία τώρα αποτελεί το 15% της παγκόσμιας παραγωγής, και η οποία βοήθησε να βγει ο κόσμος από την κρίση το 2009, προσπαθεί να επεκταθεί σε διάφορες αναδυόμενες αγορές. Ο Πρόεδρος Xi Jinping προωθεί ένα πλάνο για την κατασκευή δρόμων, σιδηροδρομικών γραμμών, αγωγών και λιμανιών από το Xian μέχρι την Αθήνα, γνωστό και ως “Ο νέος δρόμος του μεταξιού”. Παράλληλα, οι ξένες επενδύσεις στη Βουλγαρία έφτασαν τα 1,5 δισ. ευρώ μεταξύ του Ιανουαρίου και του Νοεμβρίου του 2015.