Μείωση θητείας, ενίσχυση αξιόμαχου Εθνικής Φρουράς

Του Λευτέρη Χριστοφόρου *

Υποχρεώνομαι να επανέλθω στο θέμα της μείωσης της θητείας στους 13 μήνες για να καθησυχάσω με επιχειρήματα, όσους συνεχίζουν καλοπροαίρετα να ανησυχούν για το αξιόμαχο της Εθνικής Φρουράς και ότι η μείωση θητείας μπορεί να επιφέρει υποβάθμιση του στρατεύματος. Επαναλαμβάνω, λοιπόν, την ισχυρή θέση μου ότι σε καμία περίπτωση δεν νοείται αποδυνάμωση του αξιόμαχου αλλά περαιτέρω ενίσχυση και θωράκιση του αξιόμαχου του στρατεύματος. Αυτό επιτυγχάνεται:

1. Με τη μείωση της θητείας επέρχεται σημαντική εξοικονόμηση (200 ευρώ μηνιαίως από στρατεύσιμους, από το σημαντικό κόστος συντήρησης στρατευσίμων, 700 ευρώ μηνιαίως εξοικονόμηση από ανεργιακό ή ΕΕΕ, μείωση των φθορών οπλικών συστημάτων, εξοικονόμηση κόστους από οικογένειες στρατευσίμων κ.α.) που παρέχει τη δυνατότητα άμεσης πρόσληψης μόνιμων οπλιτών στο στράτευμα και περαιτέρω λήψης μέτρων αναβάθμισης της Εθνικής Φρουράς.

2. Υπάρχει κανένας που μπορεί να ισχυρισθεί ότι ένας δεκαοκτάχρονος οπλίτης είναι πιο αξιόμαχος από ένα μόνιμο εκπαιδευμένο οπλίτη; Άρα αναβαθμίζεται και η ποιότητα και το αξιόμαχο του στρατεύματος με επαγγελματικά στελέχη που θα έχουν την ευθύνη για αξιόπιστο και διαχρονικό χειρισμό οπλικών συστημάτων και αποτελεσματικότερη διαχείριση κρίσεων.

3. Η Εθνική Φρουρά διαθέτει έμπειρο και ικανό μόνιμο στελεχειακό δυναμικό που εάν πραγματικά επιθυμούμε την αναβάθμιση της Ε.Φ., οφείλουμε να επενδύσουμε τόσο στην περαιτέρω εκπαίδευσή τους όσο και στην καλύτερη αξιοποίησή τους.

4. Πιστεύω ότι κανένας σύγχρονος στρατός δεν στηρίζει το αξιόμαχό του και την αποτελεσματικότητά του στο πόσα χρόνια υπηρετούν οι δεκαοκτάχρονοι κληρωτοί στρατιώτες. Το αξιόμαχο βασίζεται αποκλειστικά και μόνον στην ποιότητα της εκπαίδευσης των στρατιωτών. Είναι γνωστό και παραδεκτό ότι 13 μήνες θητείας είναι υπεραρκετοί για ουσιαστική εκπαίδευση των στρατιωτών.

Δεν πρόκειται να συνεχίσω να παραθέτω και άλλα επιχειρήματα που συνηγορούν στην άμεση μείωση της στατιωτικής θητείας. Αυτό που διαπιστώνεται και επιβεβαιώνεται μέσα από αντικειμενικά στοιχεία είναι το γεγονός ότι κακώς μέχρι σήμερα δεν προχώρησε η Πολιτεία στη μείωση της θητείας.

Επειδή είναι απόλυτα ορθή και επιβεβλημένη η μείωση της στρατιωτικής θητείας, οφείλουμε να προχωρήσουμε τώρα. Όσο δεν προχωρά η μείωση, δεν προχωρά ούτε και ο εκσυγχρονισμός ούτε και η αναβάθμιση του στρατεύματος.

Η μείωση της θητείας είναι η απαρχή πραγματικής μεταρρύθμισης, αναβάθμισης και περαιτέρω ισχυροποίησης του στρατεύματος.

Θέλω να πιστεύω ότι πριν την νέα κατάταξη στην Ε.Φ. το Καλοκαίρι, θα μπει σε εφαρμογή η Μείωση της Θητείας. Πιστεύω ότι τούτο θα αποβεί, προς όφελος της Εθνικής Φρουράς, προς όφελος των νέων παιδιών, προς όφελος της κοινωνίας και προπαντός προς όφελος της πατρίδας μας και της ισχυροποίησης της Άμυνάς μας.

*Αναπληρωτής Πρόεδρος ΔΗ.ΣΥ –  Ευρωβουλευτής