Μαύρου: Χρησιμοποιείται ακόμα το κατασκοπευτικό βαν;

Χρησιμοποιείται ακόμα το κατασκοπευτικό βαν; Διερωτάται σε γραπτή δήλωσή της ηβουλευτής και μέλος του πολιτικού γραφείου του ΑΚΕΛ, Ελένη Μαύρου

Οι ισχυρισμοί του ιδιοκτήτη του περιβόητου κατασκοπευτικού βαν, Σαχάκ Αβνί, που είδαν το φως της δημοσιότητας, γεννούν πολλά νέα ερωτήματα στα οποία η κυβέρνηση οφείλει επιτέλους να δώσει απαντήσεις.

Σύμφωνα με τον Σαχάκ Αβνί, η Αστυνομία, όχι μόνο γνώριζε για τη λειτουργία του βαν αλλά και στελέχη της είχαν επιβιβαστεί στο εν λόγω όχημα και ενημερώθηκαν για τις δυνατότητες του. Υπενθυμίζουμε ότι το κατασκοπευτικό βαν και οι εμπλεκόμενες εταιρείες ενδέχεται να έχουν παραβιάσει κατά τρόπο μαζικό την ιδιωτικότητα πολιτών, να έχουν πλήξει την ιδιωτική ζωή και επικοινωνία και ενδεχομένως άλλα ευαίσθητα δεδομένα.

Βεβαίως απαντήσεις δεν δόθηκαν μέχρι σήμερα και σε πολλά άλλα ερωτήματα. Στο ποιοι, για παράδειγμα, είχαν εμπλοκή, για τις τρύπιες διαδικασίες που ακολουθήθηκαν σχετικά με την εισαγωγή κατασκοπευτικού εξοπλισμού στην Κύπρο, για την άδεια οπλοφορίας που παραχωρήθηκε στον κ. Άβνι κατ’ απαίτηση του τότε υπουργού δικαιοσύνης κ. Ιωνά Νικολάου ενώ η Αστυνομία δύο φορές απόρριψε το αίτημα αλλά και για τις σχέσεις των εμπλεκόμενων με πολιτικά κόμματα.

Ίσως το πιο σοβαρό ερώτημα που αιωρείται είναι εάν το όχημα, το οποίο παραδόθηκε τότε στην ΚΥΠ, χρησιμοποιείται ακόμα και σήμερα.

Το γεγονός ότι, δέκα μήνες μετά την έναρξη των ερευνών για τη δράση του κατασκοπευτικού βαν, κανείς δεν έχει δώσει ακόμα πραγματικές και πειστικές απαντήσεις μας ανησυχεί ιδιαίτερα. Θέλουμε να πιστεύουμε ότι δεν θα καταλήξει και αυτή άλλη μια έρευνα που θα σέρνεται μέχρι να ξεχαστεί χωρίς κανείς να λογοδοτήσει.