Μαυρογιάννης: Το πλιάτσικο με τις τ/κ περιουσίες πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία μας

«Το πλιάτσικο με τις τ/κ περιουσίες πλήττει ανεπανόρθωτα την αξιοπιστία μας» δήλωσε ο ανεξάρτητος πρόεδρος Ανδρέας Μαυρογιάννης

Η δήλωση:

Για άλλη μία φορά, έρχεται στην επιφάνεια το χρόνιο πλιάτσικο που στήθηκε με σκοπό την εκμετάλλευση τουρκοκυπριακών περιουσιών. Τα όσα είδαν σήμερα το φως της δημοσιότητας, ήρθαν να προστεθούν στα άλλα τόσα απαράδεκτα που κατά καιρούς έχουν αποκαλυφθεί, και που υποδηλώνουν ότι πρόκειται για ένα ακόμα σκάνδαλο χωρίς τελειωμό.

Η διαχείριση των περιουσιών Τουρκοκυπρίων στις ελεύθερες περιοχές, υπάγεται στη διττή λογική της προστασίας των περιουσιών, για να διασφαλισθούν η κυριότητα και τα συμφέροντα των νόμιμων ιδιοκτητών αφενός και αφετέρου να χρησιμοποιηθούν για την κάλυψη τακτικών αναγκών εκτοπισμένων μας μέχρι τη λύση του Κυπριακού και άνευ βλάβης σε ό,τι αφορά το ιδιοκτησιακό καθεστώς. Όλα αυτά που συμβαίνουν, ακυρώνουν τον σκοπό και τη λογική της προσέγγισης και υποδεικνύουν ότι η Υπηρεσία κατέληξε με τα χρόνια να αποτελεί ένα ακόμα εργαλείο διαπλοκής, που πλήττει περαιτέρω την ήδη καταρρακωμένη μας αξιοπιστία.

Η Κυπριακή Δημοκρατία, ως νόμιμο κράτος και ως η κυβέρνηση του τόπου έχει ευθύνη και οφείλει να διαφυλάξει το καθεστώς των τ/κ περιουσιών. Δεν νοείται η ανεξέλεγκτη εκμετάλλευση τους, για εξυπηρέτηση αλλότριων συμφερόντων. Απαιτείται η πλήρης διερεύνηση και διαλεύκανση κάθε υπόθεσης παραβάσεων ή καταχρήσεων.

Παράλληλα, απαιτείται η αναθεώρηση της υφιστάμενης νομοθεσίας και των πρακτικών που άφηναν περιθώρια κατάχρησης και σφετερισμού των τ/κ περιουσιών, ώστε να διασφαλιστεί η διαφάνεια και η συνετή και χρηστή διαχείρισή τους προς εξυπηρέτηση του καλώς νοούμενου δημοσίου συμφέροντος.