Μαυρογιάννης: Αναγκαία η διαρκής επαγρύπνηση για αποτροπή της υπόσκαψης του ΓεΣΥ

Μαυρογιάννης: Αναγκαία η διαρκής επαγρύπνηση για αποτροπή της υπόσκαψης του ΓεΣΥ

Συνάντηση με τον Πρόεδρο και μέλη της Εκτελεστικής Επιτροπής της Ομοσπονδίας Συνδέσμων Ασθενών Κύπρου (ΟΣΑΚ), πραγματοποίησε σήμερα ο ανεξάρτητος υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας, Ανδρέας Μαυρογιάννης.

Κατά τη συζήτηση που διεξήχθη στα Γραφεία της Ομοσπονδίας, αναπτύχθηκε ένας ιδιαίτερα εποικοδομητικός διάλογος όσον αφορά τα προβλήματα που υπάρχουν στο χώρο της Υγείας, ενώ έγινε ανταλλαγή απόψεων γύρω από τις εισηγήσεις της Ομοσπονδίας για την επίλυση τους.

Συγκεκριμένα, συζητήθηκαν θέματα όπως, η ανάγκη για αναδιάρθρωση του Υπουργείου Υγείας, ώστε να επιτελέσει ενισχυτικό ρόλο στη δημόσια Υγεία. Επιπλέον, αναφέρθηκε η άμεση ανάγκη δημιουργίας Πανεπιστημιακών Κλινικών στα δημόσια νοσηλευτήρια, που θα βοηθήσουν στην ανάπτυξη καινοτόμων διαγνωστικών και θεραπευτικών μεθόδων. Η έρευνα και η εκπαίδευση, θα βελτιώσει την ποιότητα της παρεχόμενης φροντίδας, ενώ θα αναβαθμίσει σημαντικά τον ρόλο των δημόσιων νοσηλευτηρίων.

Αναλύθηκε επίσης, η εισήγηση για τη δημιουργία ενός ανεξάρτητου οργανισμού που θα επωμιστεί την εποπτεία της ποιότητας των ιατρικών υπηρεσιών. Παράλληλα, τονίστηκε ότι η Εθνική Αρχή Ηλεκτρονικής Υγείας, όπου ο κάθε ασθενής θα έχει τον δικό του ιατρικό φάκελο, χρειάζεται να υλοποιηθεί άμεσα.

Στόχος της προοδευτικής διακυβέρνησης, είναι η ολοκλήρωση και η εδραίωση του ΓεΣΥ, πλαισιωμένη με διαφανή και δημόσια διαβούλευση με όλους τους αρμόδιους φορείς. Το Σύστημα Υγείας, είναι μία από τις μεγαλύτερες κοινωνικές κατακτήσεις του τόπου και πρέπει να διαφυλαχθεί τόσο η φιλοσοφία του όσο και η αρχιτεκτονική του.

Σε δηλώσεις του ο Ανδρέας Μαυρογιάννης ανέφερε ότι, έχει συμφωνηθεί η συνέχιση των επαφών με την ΟΣΑΚ.

Τόνισε ότι, το Σύστημα Υγείας βρίσκεται σε μία ιδιαίτερα κρίσιμη στιγμή, προσθέτοντας πως, τέτοιες συναντήσεις μπορούν να βοηθήσουν στο να αντιμετωπιστούν τα ζητήματα ισοτελώς.

Ερωτηθείς για τις τελευταίες εξελίξεις γύρω από το ΓεΣΥ, ο κ. Μαυρογιάννης απάντησε ότι, δεν μπορούμε να δεχθούμε την υπόσκαψη και την παρεμπόδιση της προσπάθειας να φτάσει το Σύστημα Υγείας στο επιθυμητό επίπεδο.

«Η κοινωνία των πολιτών έχει καταφέρει, να προστατεύσει και να διασώσει το Σύστημα. Την ίδια ώρα, χρειάζεται να επαγρυπνούμε για τη βελτίωση του, αλλά και για την αποτροπή του σαμποτάζ που επιχειρείται να γίνει στο ΓεΣΥ», εξήγησε.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της ΟΣΑΚ Μάριος Κουλούμας υπογράμμισε ότι, είναι αναγκαία η μεταρρύθμιση της δημόσιας Υγείας. «Έχουμε συμφωνήσει ότι, τα δημόσια νοσηλευτήρια θα πρέπει να στηριχθούν έμπρακτα ούτως ώστε, οι υπηρεσίες Υγείας να παρέχονται με ποιότητα και επάρκεια στον πολίτη», πρόσθεσε.