Μαυρίδης: Σοβαροί κίνδυνοι για την αεροπλοΐα λόγω του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου

Ο Ευρωβουλευτής του Δημοκρατικού κόμματος και του S&D, Κώστας Μαυρίδης,  σε δηλώσεις του  για αποφάσεις του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου, που αφορούν θέματα ασφάλειας πτήσεων, αναφέρθηκε στους σοβαρούς  κίνδυνους για την αεροπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο, λόγω του παράνομου αεροδρομίου της κατεχόμενης Τύμπου

Όπως είπε “Λαμβάνοντας υπόψη τις συστάσεις της εμπιστευτικής έκθεσης  που έχει ενώπιον της η Ευρωπαϊκή Επιτροπή, υπεύθυνα ενημερώνω το κοινό για τους κινδύνους στην αεροπλοΐα στην Ανατολική Μεσόγειο λόγω των Τουρκικών παρεμβάσεων και κυρίως λόγω της παράνομης λειτουργίας αεροδρομίου στην κατεχόμενη Τύμπου.

Συγκεκριμένα, επιβεβαιώνονται συνεχιζόμενοι κίνδυνοι στην ασφάλεια πτήσεων κυρίως λόγω των Τουρκικών ενεργειών ως εξής:

1) Το Κέντρο Ελέγχου ‘Άγκυρας δεν συντονίζεται με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας για τις χιλιάδες πτήσεων που εισέρχονται και εξέρχονται από το Τουρκικό FIR στο Κυπριακό και αντίστροφα, όπως προβλέπεται από τους σχετικούς κανονισμούς του Διεθνούς Οργανισμού Πολιτικής Αεροπορίας – ICAO.

•        Οι πτήσεις που πραγματοποιούνται μεταξύ των Τουρκικών αεροδρομίων και του παράνομου αεροδρομίου της Τύμπου, δεν συντονίζονται με το Κέντρο Ελέγχου Λευκωσίας που είναι το επίσημα αναγνωρισμένο από όλους τους αρμόδιους Διεθνείς Οργανισμούς.

•        Τουρκικά πολεμικά αεροσκάφη, εισέρχονται παράνομα στο FIR Λευκωσίας χωρίς κανένα συντονισμό.

2)  Οι κίνδυνοι αυτοί αναδεικνύονται από τις Κυπριακές Αρχές και εμένα προσωπικά ως Ευρωβουλευτής καθώς και από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή στην ετήσια έκθεση της για την Τουρκία τα τελευταία χρόνια καθώς και τους αρμόδιους διεθνείς οργανισμούς όπως ICAO, IATA κ.ά. Σε απάντηση της η Κομισιόν, σε σχετική ερώτησή μου, επιβεβαιώνει τους κινδύνους αυτούς.

3)      Ειδικά όσον αφορά  το παράνομο αεροδρόμιο στην Τύμπου και επειδή χρησιμοποιείται δυστυχώς από ευρωπαίους πολίτες (Ελληνοκύπριους, Τουρκοκύπριους και άλλους), θέλω να προειδοποιήσω ότι θέτουν τον εαυτό τους σε κίνδυνο όπως επιβεβαιώνει η εμπιστευτική έκθεση της Κομισιόν, αφού ως παράνομο και μη αναγνωρισμένο,  δεν εποπτεύεται από οποιονδήποτε Διεθνή Οργανισμό όπως επιβάλλει η  διεθνής πρακτική και ουδείς γνωρίζει τα επίπεδα ασφάλειας του.

4)      Θα συνεχίσω να ζητώ από την ΕΕ να ληφθούν πρακτικά και εν ανάγκη τιμωρητικά μέτρα για να  συμμορφωθεί η Τουρκία στο διεθνές δίκαιο και να συμβάλει στην ασφάλεια των εκατομμυρίων επιβατών που χρησιμοποιούν το FIR Λευκωσίας.

5) Μεταξύ των συστάσεων, στην εμπιστευτική έκθεση, περιέχεται εισήγηση για διαβίβαση του συντονισμού των πτήσεων εντός του FIR της Λευκωσίας σε τρίτη χώρα.

Για αυτό, ερωτώ την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους οι οποίοι έχουν ενώπιον τους την έκθεση εδώ και χρόνια, σε τι ενέργειες έχουν προβεί.”.