Μαραθώνιος της ταλαιπωρίας, ειδικότερα των εργαζομένων….

Μαραθώνιος Λευκωσίας… ταλαιπωρία του κόσμου και όσων εργάζονταν την Κυριακή

Πραγματοποιήθηκε χθες, 16/02/2020 ο Μαραθώνιος Λευκωσίας. Όλα καλα ως εδώ μέσα στα πλαίσια ενός δήθεν κοινωνικού αθλητισμού.

Κάθε φορά όμως που πραγματοποιείται ένας τέτοιος μαραθώνιος στην κεντρική Λευκωσία παραλύουν τα πάντα, χωρίς συντονισμό των αρμόδιων αρχών (Υπουργεία, Αστυνομία, Δήμοι κτλ), για την κυκλοφορία στους δρόμους, τις επιχειρήσεις που εργάζονται τη μέρα αυτή και κυρίως χωρίς σεβασμό στο περιβάλλον και την καθαριότητα.

Ας δούμε όμως λίγο και την επιχειρηματική δραστηριότητα της εταιρείας Nicosia Marathon Series Ltd (https://www.nicosiamarathonrun.com) με τη συνεργασία ενός ΜΚΟ RunNicosia και του Γυμναστικού Συλλόγου Παγκύπρια (ΓΣΠ), υπό την αιγίδα ενός αξιωματούχου της Δημοκρατίας ενίοτε.

Πέραν από τους σπόνσορες που είχε και αφορά μεγάλες εταιρείες και κρατικούς οργανισμούς
https://www.nicosiamarathonrun.com/en/sponsors/, υπήρχε χρέωση περίπου με μέσο όρο €40 ανά συμμετοχή.

Από πληροφορίες της Λαιμητόμος.com o αριθμός αυτών που συμμετείχαν χθες ανέρχεται γύρω στις 4000! Άρα μιλάμε για μια γερή «μπάζα» περίπου των €160.000 και βάλε….

Αφαιρώντας μερικά έξοδα όπως την καταβολή για την ασφάλεια της Αστυνομίας περίπου €26.000, τους εθελοντές και τους άλλους εργαζόμενους με επιπλέον κόστος άλλες €25.000, μιλάμε για μια «μπάζα» καθαρών εσόδων €100.000!

Οι Δήμοι που συμμετείχαν σε αυτό το event, έκαναν τους “μισταρκούς” μια ιδιωτικής επιχείρησης κόβοντας αρχικά και στη συνέχεια καθαρίζοντας τους δρόμους! Τέλειο;

Δηλαδή, με τις ευλογίες των Δήμων Λευκωσίας και Στρόβολου έκοψαν τους δρόμους στις κύριες αρτηρίες σε οποιονδήποτε είτε κάτοικο που ήθελε να μπει ή να βγει από το σπίτι του, είτε εργαζόμενο ή επιχείρηση που δούλευε την Κυριακή χωρίς καμία ενημέρωση, πέραν μιας τυπικής ανακοίνωσης που κυκλοφόρησε πριν μέρες.

Ο φορολογούμενος πολίτης σίγουρα χρειάζεται τον κοινωνικό αθλητισμό, όχι όμως εις βάρος του συνόλου, των εργαζομένων, των επιχειρήσεων και της ταλαιπωρίας να διανύσεις μια απόσταση 2 χιλιομέτρων των 5 λεπτών σε 40 λεπτά!

Για να είστε σωστοί ως διοργανωτές, δώστε τα έσοδα στη δημοσιότητα (ακάθαρτα και καθαρά), αν θα πάνε τελικά για καλό σκοπό και όχι στην άλλη τσέπη μέσω ενός ΜΚΟ, διαφορετικά αφήνετε εκτεθειμένο αυτόν που είχε την εκδήλωση υπό την αιγίδα του – τον νύν ΥΠΕΞ Νίκο Χριστοδουλίδη και όσους ιδιωτικούς και κρατικούς οργανισμούς όπως οι Δήμοι που στήριξαν τον Μαραθώνιο.

Του χρόνου αντί να κόψετε τη μισή Λευκωσία, κάντε το Μαραθώνιο στο πάρκο Αθαλάσσας να μην διαλύετε τα πάντα και να αγανακτεί ο κόσμος για ένα event που έπρεπε να χαίρεται και να αθλείται.

Και μερικές πολύ λογικές ερώτησεις από αναγνώστες μας…

Στις επιχειρήσεις που απαγορεύτηκε να εργαστούν απο τις 6πμ μέχρι τις 2:30μμ ποιος θα τις αποζημιώσει;

Βάσει ποιου νόμου έκλεισαν οι δρόμοι;

και που να αποταθούν νομικά να βρουν το δίκαιό τους;

Κύπρος 2020!

Χθεσινές φωτογραφίες που μας στάληκαν από την Λεωφ. Ιωσήφ Χατζηιωσήφ και την Λεωφ. Στροβόλου (έξω από το Προεδρικό) στο Δήμο Στροβόλου.

Ρεπορτάζ Αγγέλα Ιωάννου