Μαρία Ζαχάροβα: Ισραηλινοί μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό του τάγματος Αζόφ

Ισραηλινοί μισθοφόροι πολεμούν στην Ουκρανία μαζί με το Τάγμα Αζόφ, το οποίο η Μόσχα θεωρεί «ναζιστικό», δήλωσε σήμερα η Μαρία Ζαχάροβα, εκπρόσωπος του ρωσικού υπουργείου Εξωτερικών.

Σε συνέντευξή της στο ραδιόφωνο του «Sputnik», η Ζαχάροβα είπε χαρακτηριστικά:

«Θα πω κάτι που οι Ισραηλινοί πολιτικοί μάλλον δεν θέλουν να ακούσουν, αλλά ίσως τους ενδιαφέρει. Στην Ουκρανία, Ισραηλινοί μισθοφόροι πολεμούν στο πλευρό των μαχητών του τάγματος Αζόφ».

Όπως αναφέρει η γαλλική εφημερίδα «Le Figaro», για το Κρεμλίνο, το τάγμα Αζόφ θεωρείται ένας από τους πιο σκληρούς αντιπάλους των ρωσικών δυνάμεων.

Πρόκειται για μία ακροδεξιά, εθελοντική στρατιωτική μονάδα πεζικού, τα μέλη της οποίας είναι υπερεθνικιστές και κατηγορούνται πως ασπάζονται νεοναζιστικές ιδέες.

Ιδρύθηκε το 2014 από ακροδεξιούς ακτιβιστές προτού ενσωματωθεί στον τακτικό στρατό και από την έναρξη του πολέμου του Πούτιν στην Ουκρανία – 24 Φεβρουαρίου- το τάγμα Αζόφ μάχεται στον πλευρό των Ουκρανών κατά των Ρώσων στρατιωτών.

Υπενθυμίζεται ότι αλυσιδωτές ήταν οι αντιδράσεις της Δύσης μετά την εμπρηστική δήλωση του Ρώσου υπουργού Εξωτερικών, με την οποία υπονοήθηκε ότι ο Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες. Το Ισραήλ αποδοκίμασε τα σχόλια του Ρώσου υπουργού των Εξωτερικών Σεργκέι Λαβρόφ ο οποίος άφησε να εννοηθεί ότι ο ηγέτης των Ναζί Αδόλφος Χίτλερ είχε εβραϊκές ρίζες, ενώ απαίτησε μία συγγνώμη από τη Μόσχα.

Το υπουργείο Εξωτερικών του Ισραήλ ανακοίνωσε ότι κάλεσε τον πρεσβευτή της Ρωσίας χρησιμοποιώντας «σκληρή γλώσσα» για τα σχόλια που έκανε ο Λαβρόφ την Κυριακή, στη διάρκεια μιας συνέντευξης του στην ιταλική τηλεόραση. Ο Ισραηλινός υπουργός των Εξωτερικών Γαΐρ Λαπίντ δήλωσε ότι ο Λαβρόφ έκανε «μία ασυγχώρητη και σκανδαλώδη δήλωση».