Μαξίμου: Ικανοποίηση απο την επίσκεψη Μέρκελ

Ικανοποιημένο δείχνει το Μέγαρο Μαξίμου και ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς απο την χθεσινή ολιγόωρη επίσκεψη Μέρκελ στην Αθήνα, λόγω των θετικών σχολίων της Καγκελαρίου για την πρόοδο της ελληνικής οικονομίας και των μηνυμάτων συμπαράστασης προς τον ελληνικό λαό.

Ο κ. Σαμαράς φαίνεται να είναι ικανοποιημένος τόσο απο τις κατ’ιδίαν συνομιλίες του με την Άγκελα Μέρκελ, όσο και από τις δημόσιες δηλώσεις της, οι οποίες αναγνώρισαν τις  προόδους που έχουν επιτευχθεί στην ελληνική οικονομία, παρά την επιμονή της στη συνταγή της αυστηρής δημοσιονομικής πειθαρχίας.

Σαμαράς:¨Η ύφεση είναι ο εχθρός μας”

Ο Πρωθυπουργός τόνισε ότι εχθρός της Ελλάδας είναι η ύφεση και ότι ο ελληνικός λαός είναι αποφασισμένος να βγει από την κρίση. «Εχθρός μας είναι η ύφεση και αυτό που ζητούμε από την Ε.Ε. είναι το δικαίωμα μετά από όλες αυτές τις θυσίες να κερδίσουμε το στοίχημα, να πετύχουμε να βγούμε από την κρίση. Είμαι βέβαιος ότι ολόκληρος ο κόσμος αντιλαμβάνεται τις προσπάθειες και τους αγώνες μας για να βγούμε απο αυτή την άσχημη κατάσταση μία ώρα αρχύτερα»

Μέρκελ: Ναι μεν … αλλά

Την ικανοποίησή της για την πρόοδο που έχει γίνει, αλλά και την ανάγκη να γίνουν περαιτέρω αλλαγές τόνισε η Α.Μέρκελ. “Ήρθα σήμερα με την βαθιά πεποίθηση ότι η περίοδος που βιώνει η Ελλάδα είναι πολύ δύσκολη. Πρέπει να πω ότι έχει ολοκληρωθεί ένα μεγάλο κομμάτι του δρόμου. Έχουν γίνει πολλά βήματα προόδου. Παρά το γεγονός ότι αυτή η πορεία είναι τόσο δύσκολή αξίζει τον κόπο να την ολοκληρώσει η Ελλάδα” και πρόσθεσε “Υπάρχουν πολλά όμως ακόμη που πρέπει να γίνουν”.

Επίσης τόνισε πως η ίδια δεν είναι δασκάλα που ήρθε να δώσει βαθμούς και υπογράμμισε πως γνωρίζει καλά ότι απαιτείται χρόνος για να γίνει μια μεταρρύθμιση. Δήλωση που ερμηνεύτηκε ώς πιθανή σκέψη της Καγκελαρίου να συμφωνήσει ως προς την  επιζητούμενη επιμήκυνση, «εγώ δεν είμαι εδώ σαν δασκάλα για να δώσω βαθμούς αλλά είμαι εδώ για να ενημερωθώ και να δώσω στήριξη. Γιατί ξέρουμε και στη Γερμανία πόσο χρόνο χρειάζεται για να υλοποιηθεί μία μεταρρύθμιση».

Ωστόσο, σε ερώτηση που έγινε προς τον Πρωθυπουργό για το άν η επίσκεψη της κ. Μέρκελ αποτελεί εγγύηση για την παραμονή της χώρας μας στο ευρώ, η Καγκελάριος δεν έχασε την ευκαιρία να πεί πως “Ελπίζω και εύχομαι η Ελλάδα να παραμείνει στην Ευρωζώνη”.

Η τρόικα έχει τον τελευταίο λόγο

Η Κυβέρνηση θεωρεί ότι χθές δόθηκε ένα ισχυρό μήνυμα σχετικά με το ζήτημα της εκταμίευσης της επόμενης δόσης, αλλά και του ζητήματος της επιμήκυνσης, αλλά παρόλα αυτά όπως τόνισε και η Γερμανίδα Καγκελάριος, όλα εξαρτώνται απο την έκθεση της τρόικας.

Ενημέρωση πολιτικών αρχηγών

Εν τω μεταξύ τηλεφωνική επικοινωνία με τους πολιτικούς αρχηγούς που στηρίζουν την κυβέρνηση, Βενιζέλο, Κουβέλη, είχε ο Πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς και τους ενημέρωσε για τα αποτελέσματα των επαφών του με την γερμανίδα καγκελάριο Άνγκελα Μέρκελ. Μετά το πέρας της επίσκεψης της κ. Μέρκελ ο κ Βενιζέλος δήλωσε πως και μόνο η επίσκεψη ήταν κάτι πολύ θετικό, ενώ ο κ. Κουβέλης επισήμανε πως ήταν θετική η παρουσία της κ. Μέρκελ, αλλά χωρίς πολιτικές δεσμεύσεις.