Μανιτάρια: Δείτε τα σημαντικά οφέλη που έχουν στην υγεία

Tα μανιτάρια, αν και εξαιρετικά θρεπτικά, είναι μία από τις πιο υποτιμημένες τροφές. Ανήκουν στην κατηγορία μυκήτων κι αυτό που βλέπουμε εμείς με την ομβρελοειδή μορφή, είναι το σώμα του μανιταριού, ο καρπός του μύκητα. Στο όργανο αυτό αναπτύσσονται τα σπόρια που εξασφαλίζουν τη διαιώνιση του είδους, ενώ το κύριο μέρος του μύκητα βρίσκεται κάτω από το έδαφος.

Τα είδη τους είναι πολλά  με τα πιο γνωστά σε εμάς όμως είναι η πανάκριβη και σπάνια τρούφα, τα… μπόλικα πλευρώτους, τα πορτομπέλο με το πλατύ καπέλο, τα αφράτα πορτσίνι, τα πιο γνωστά ασπρομανίταρα κ.ά.

Έχουν μεγάλη περιεκτικότητα σε νερό και αποτελούνται από υδατάνθρακες και πρωτεΐνες. Οι πρωτεΐνες τους, μάλιστα, λόγω της παρουσίας όλων των βασικών αμινοξέων, είναι υψηλής ποιότητας, ξεπερνώντας όλες τις πρωτεΐνες φυτικής προέλευσης και φτάνοντας πολύ κοντά στην ποιότητα της ζωικής πρωτεΐνης. Είναι, ακόμη πλούσια σε φυτικές ίνες, αλλά και σε ασβέστιο και βιταμίνη D. Όλα τα παραπάνω, όπως είναι επόμενο, μας ωφελούν σε διάφορους τομείς.

Δείτε παρακάτω  σημαντικά οφέλη από την κατανάλωση μανιταριών:

Ωφελούν τα οστά

Μία μερίδα μαγειρεμένων μανιταριών παρέχουν το ένα τρίτο της ημερήσιας συνιστώμενης ποσότητας χαλκού, ενός βασικού ιχνοστοιχείου που είναι απαραίτητο για την υγεία των οστών. Αποτελούν επίσης τη μοναδική μη εμπλουτισμένη φυτικής προέλευσης πηγή βιταμίνης D, η οποία είναι απαραίτητη για την απορρόφηση του ασβεστίου.

Δεν έχουν θερμίδες

Μία μερίδα λευκών ωμών μανιταριών δίνει μόλις 20 θερμίδες, μηδέν λιπαρά και σχεδόν καθόλου αλάτι. Προκαλούν όμως κορεσμό, σχεδόν ίδιο με αυτό που προσφέρει η κατανάλωση κρέατος. Αποτελούν λοιπόν εξαιρετική τροφή για όσους προσπαθούν να χάσουν κιλά ή να διατηρήσουν το βάρος τους

Είναι αντιφλεγμονώδη

Χάρη στα αντιοξειδωτικά εργοθειονίνη και σελήνιο, δρουν κατά της φλεγμονής στον οργανισμό. Είναι εξαιρετική τροφή για όσους έχουν υποστεί τραυματισμό ή πάσχουν από αυτοάνοσες παθήσεις, όπως πολλαπλή σκλήρυνση, ρευματοειδή αρθρίτιδα ή λύκο.

Σημαντική είναι και η περιεκτικότητά τους σε σελήνιο, το αντιοξειδωτικό του θυρεοειδή, το οποίο βοηθά και στη μείωση του καρκίνου του προστάτη, αφού σύμφωνα με έρευνες, τα χαμηλά επίπεδα σεληνίου στο αίμα αυξάνουν την πιθανότητα εμφάνισης της σοβαρής αυτής νόσου.

Για την καρδιά και την πίεση

Καλό κάνουν και στην καρδιά, βοηθώντας στη ρύθμιση της αρτηριακής πίεσης χάρη στην περιεκτικότητα τους σε κάλιο, ενώ και ο χαλκός δρα ευεργετικά ως προς τον πιο σημαντικό μυ του οργανισμού μας.

Με όπλο την εργοθειονίνη, ένα ισχυρό αντιοξειδωτικό, μας παρέχουν προστασία από τις ελεύθερες ρίζες και τονώνουν το ανοσοποιητικό μας με τις βιταμίνες του συμπλέγματος B, τη βιταμίνη C και τη βιταμίνη Α που περιέχουν.

Έχουν αντιμικροβιακή δράση

Μέσα σε όλα, τα μανιτάρια έχουν και αντιμικροβιακή δράση –σκεφτείτε ότι οι μύκητες εκείνοι που δεν παράγουν μανιτάρια ήταν η αρχική πηγή της πενικιλίνης- προστατεύοντάς μας από μολύνσεις. Με άλλα λόγια, αποτελούν το διατροφικό φύλακα-άγγελό μας. Αρκεί να είμαστε προσεκτικοί στην επιλογή τους.

Ιδανική για χορτοφάγους

Οι χορτοφάγοι και οι vegan πρέπει να καταβάλλουν μεγαλύτερη προσπάθεια για να καλύψουν τις ανάγκες σε βιταμίνη D.

Μέταλλα όπως ο σίδηρος, το σελήνιο, το κάλιο, ο χαλκός και ο φώσφορος, είναι επίσης πιθανό να μην λαμβάνονται σε επαρκείς ποσότητες από όσους ακολουθούν χορτοφαγική διατροφή. Τα μανιτάρια περιέχουν όλα τα παραπάνω θρεπτικά συστατικά, αλλά και βιταμίνες του συμπλέγματος Β.

Δρουν κατά της γήρανσης

Ερευνητές από Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια εξέτασαν 13 ποικιλίες μανιταριών και διαπίστωσαν ότι έχουν υψηλές ποσότητες δύο σημαντικών αντιοξειδωτικών ουσιών, εργοθειονίνης και γλουταθειόνης, γνωστές και οι δύο για τις αντιγηραντικές τους ιδιότητες. Οι λαοί με μεγαλύτερη κατανάλωση εργοθειονίνης στη διατροφή τους, όπως οι Γάλλοι και οι Ιταλοί, παρουσιάζουν μικρότερα ποσοστά νευροεκφυλιστικών παθήσεων. Από όλες τις ποικιλίες που εξετάστηκαν, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα μανιτάρια porcini (βασιλομανίταρα) είχαν τις υψηλότερες συγκεντρώσεις των δύο ενώσεων.