Μαλάς: Πρώτη πράξη του εγκλήματος η οικονομία, δεύτερη το κυπριακό

«Μας εγκλώβισαν τα χαράματα του περασμένου Σαββάτου στην Τρόικα με τον ωμό εκβιασμό για αποκοπή του ELA προς τις τράπεζες μας αν δεν αποδεχτούμε το «κούρεμα», αν δεν πληρώσουν και οι Ρώσοι μεγιστάνες (οι οποίοι διακινούν πολύ περισσότερο χρήμα στις χώρες τους απ’ ότι  στην Κύπρο). Κτυπώντας τους Ρώσους καταθέτες, αποδυνάμωσαν κάθε δυνατότητα πρόσβασης προς τη Ρωσία για απευθείας δανεισμό και κλόνισαν συθέμελα τους οικονομικούς δεσμούς μας με τη Μόσχα. Μας επέβαλαν έμμεσα μια δυτικό-ελεγχόμενη εξωτερική πολιτική χωρίς δυνατότητα απεγκλωβισμού, αδρανοποιώντας έτσι το Ρωσικό παράγοντα στο Συμβούλιο Ασφαλείας σε σχέση με το Κυπριακό» δηλώνει ο Σταύρος Μαλάς.

Οι προεκλογικές διακηρύξεις, υποστηρίζει,  ήταν η διαχείριση της κρίσης δανεισμού της Κύπρου στα πλαίσια της Τρόικας ανεξαρτήτως κόστους και χρόνου, η  επιδίωξη μιας δυτικό-κεντρικής εξωτερικής πολιτικής με ΝΑΤΟ-φιλικές σχέσεις και η μη εμπλοκή της Ρωσίας σε ένα πακέτο απευθείας δανεισμού και αυτές οι δεσμεύσεις έδωσαν τη χρυσή ευκαιρία «να μας κτυπήσουν «με ένα σπάρο τρία τρυγόνια…. ToΔΝΤ είναι ένας χρηματοδοτικός οργανισμός με πολιτική ατζέντα. Γνωρίζουμε  ότι το ελέγχουν οι ΗΠΑ και ότι εφαρμόζουν τις πολιτικές τους μέσω διαχείρισης οικονομικών κρίσεων και μάλιστα με τη μορφή του κατεπείγοντος.  Στην περίπτωση της Κύπρου πιστεύω πως χρησιμοποίησαν ως αφορμή τις Γερμανικές εκλογές και το ειδικό βάρος της Γερμανίας  στα πλαίσια της ΕΕ για να επιβάλουν αυτό που περιέγραψε για πολλές χώρες η Ναόμι Κλάιν στο βιβλίο της «Το Δόγμα του Σοκ». Δηλαδή, επιβολή μιας εξωτερικής πολιτικής στην Κύπρο μέσω του πακέτου δανεισμού».

Ακόμα και το φυσικό αέριο δεν θα μπορέσει να μας σώσει αφού κάποτε θα εξαντληθεί, συνεχίζει ο κ. Μαλάς, « ενώ θα είναι διαρκώς δεσμευμένο στην αποπληρωμή ενός υπέρογκου δανείου. Άλλωστε δεν είναι σοφό να μεταπηδάς από ένα μοντέλο μονοδιάστατης οικονομίας σε άλλο μονοδιάστατο μοντέλο. Η διαμόρφωση μιας πολυδιάστατης οικονομίας αναπόφευκτα θα καθυστερήσει μέσα στο κλίμα μιας καθολικής και παρατεταμένης ύφεσης.  Μειώνεται η ελκυστικότητα της χώρας για επενδύσεις με το πλήγμα αξιοπιστίας που δύσκολα επανορθώνεται και την αύξηση του εταιρικού φόρου στο 12.5%», προσθέτει.

«Ο αγώνας τώρα αρχίζει. Αντί να αυτομαστιγωνόμαστε και να υποκύπτουμε στις απειλές και τα εφιαλτικά διλήμματα που τίθενται μπροστά μας, καλύτερα να ανακτήσουμε τη χαμένη μας περηφάνια και να αντιληφθούμε ότι αν τραβήξουμε το δρόμο που μας δείχνει η Τρόικα θα υποδουλωθούμε και θα υποφέρουμε για χρόνια, ίσως μέχρι να εξαντληθεί το φυσικό αέριο…τα τωρινά διλήμματα που έβαζε στον κόσμο η νεοεκλεγείσα Κυβέρνηση, δεν δικαιολογούν και ούτε είναι αποδεκτά, όπως άλλωστε δεν ήταν ούτε τα προεκλογικά. Η οικονομία είναι η πρώτη πράξη του εγκλήματος. Η δεύτερη πράξη θα είναι το Κυπριακό.»