Μαλάς: Οι μεγάλες προκλήσεις στην οικονομία Νέα Γενιά, ανεργία, ΜΕΔ, υγεία

Ως ένα από τους πιο σύγχρονους βραχίονες της Κυπριακής Δημοκρατίας, χαρακτήρισε ο υποψήφιος Πρόεδρος της Κυπριακής Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, σημειώνοντας ότι διαχρονικά έχει επιτελέσει ένα εξαιρετικό έργο.

Σε δηλώσεις του μετά από συνάντηση με τη Γενική Λογίστρια κα Ρέα Γεωργίου, ο Σταύρος Μαλάς συγχάρηκε την κα Γεωργίου και το προσωπικό του Γενικού Λογιστηρίου γιατί, όπως εξήγησε, παρέχουν από τα πιο αξιόπιστα και σύγχρονα εργαλεία στην εκτελεστική εξουσία να ασκεί πολιτική.

Θεωρώ όμως, πρόσθεσε, ότι ένα σύγχρονο κράτος πρέπει να αξιοποιεί πολύ καλύτερα το Γενικό Λογιστήριο και στην κατάρτιση οικονομικής πολιτικής και στο σχεδιασμό και υλοποίηση του προϋπολογισμού της χώρας και βεβαίως στην καλύτερη δημιουργία οικονομιών κλίμακας στις υπηρεσίες, έτσι ώστε να γίνεται καλύτερη διαχείριση και καταγραφή τόσο των υποχρεώσεων, αλλά και της περιουσίας του κράτους.

Αναφερόμενος στην υλοποίηση του κρατικού προϋπολογισμού, ο Σταύρος Μαλάς υπέδειξε ότι η δική του πολιτική θα εστιαστεί κυρίως στην πιο σύγχρονη και άμεση υλοποίηση, στη βάση σφαιρικού προϋπολογισμού. Και το Γενικό Λογιστήριο, υπογράμμισε, θα είναι ο κυριότερος βραχίονας σχεδιασμού και εκτέλεσης αυτής της πολιτικής. Επίσης, όπως είπε, ένα σύγχρονο κράτος το οποίο θέλει να ασκεί σωστή κοινωνική και αναπτυξιακή πολιτική πρέπει να έχει εκείνα τα εργαλεία, έτσι ώστε άμεσα να γνωρίζει ποιες είναι οι δυνατότητες αλλά και οι υποχρεώσεις του.

«Γι’ αυτό βρίσκομαι σήμερα εδώ για να στείλω ακριβώς αυτό το μήνυμα της σημασίας του Γενικού Λογιστήριο στη δική μας διακυβέρνηση ως ένας από τους πιο καλούς εταίρους σωστής δημοσιονομικής πολιτικής και σχεδιασμού της οικονομικής πολιτικής».

Από την άλλη, υπέδειξε ο Σταύρος Μαλάς, υπάρχει και η πραγματική οικονομία. Και η πραγματική οικονομία χρειάζεται μια διαφορετική διαχείριση και είναι γεγονός ότι η επόμενη κυβέρνηση θα βρεθεί ενώπιον σημαντικότατων προκλήσεων. Προκλήσεων που θα χρειαστεί να κάνει παρεμβάσεις, όπως η διαχείριση της μεγάλης πρόκλησης του τραπεζικού τομέα, των μη εξυπηρετούμενων δανείων, τη στήριξη της νέας γενιάς, την ανεργία, της έρευνα και την καινοτομία, το ΓΕΣΥ. Όλα αυτά προκύπτουν μέσα από τις υποχρεώσεις του κράτους κι αυτά πρέπει να σχεδιαστούν σωστά, κατέληξε ο Σταύρος Μαλάς.

Από την πλευρά της η κ. Ρέα Γεωργίου δήλωσε, ότι «είχαμε σήμερα μια πολύ εποικοδομητική συνάντηση και συζήτηση με τον ανεξάρτητο υποψήφιο Πρόεδρο της Κυπριακής Δημοκρατίας κ. Σταύρο Μαλά για τα θέματα της χρηματοοικονομικής διαχείρισης του κράτους από την πλευρά του Γενικού Λογιστηρίου της Δημοκρατίας.

Ενημερώσαμε τον κ. Μαλά αναφορικά με τις δραστηριότητες του Γενικού Λογιστηρίου και τις αλλαγές που προωθούμε σε ό,τι αφορά τη μεταρρύθμιση στην χρηματοοικονομική διαχείριση του κράτους, η οποία είμαστε σίγουροι θα συμβάλει τα μέγιστα στη λογοδοσία, στη διαφάνεια και στην καλή χρηματοοικονομική διαχείριση όλων των πόρων της Κυπριακής Δημοκρατίας».