Μαλάς: Επαναπροσέγγιση για την καλλιέργεια κουλτούρας λύσης και συμβίωσης

«Στο πλαίσιο της αποφασιστικής μας βούλησης για επίλυση του Κυπριακού η επαναπροσέγγιση θα αποτελεί προτεραιότητα μιας διακυβέρνησης, η οποία είναι πραγματικά υπόλογη προς το σύνολο του κυπριακού λαού, Ελληνοκυπρίους, Τουρκοκυπρίους, Μαρωνίτες, Αρμένιους και Λατίνους».

Τα πιο πάνω υπογράμμισε ο υποψήφιος Πρόεδρος Σταύρος Μαλάς σε δημοσιογραφική διάσκεψη που έδωσε σήμερα με θέμα την επαναπροσέγγιση, ενόψει και της συνάντησης που θα έχει το απόγευμα, στις 6μμ, με Ελληνοκύπριους και Τουρκοκύπριους νέους στο «Σπίτι της Συνεργασίας».

Ο Σταύρος Μαλάς τόνισε ότι οι προσπάθειες επίλυσης του Κυπριακού δεν πρέπει να περιορίζονται στην επίλυση των ζητημάτων, που αφορούν το τραπέζι των διαπραγματεύσεων. Είναι πεποίθηση μας ότι η δημιουργία συνθηκών που προωθούν τη συνύπαρξη και τη καλλιέργεια αμοιβαίας εμπιστοσύνης μεταξύ Ελληνοκυπρίων και Τουρκοκυπρίων είναι απαραίτητη προϋπόθεση τόσο για την επίτευξη λύσης όσο και για τη μακροπρόθεσμη βιωσιμότητα της. Η επαναπροσέγγιση είναι η πολιτική που μπορεί να αμβλύνει τις κοινωνικές επιπτώσεις, που επιφέρει το απαράδεκτο στάτους κβο της κατοχής και της διαίρεσης. Από αυτή την άποψη θεωρούμε ως αναγκαία προϋπόθεση μιας λύσης που θα στηρίξει τις προσδοκίες του λαού μας για το μέλλον, την καλλιέργεια μιας κουλτούρας λύσης και συμβίωσης στις δύο κοινότητες.

Ανάμεσα σε άλλα προτείνουμε:

1. Το διορισμό Επιτρόπου που θα έχει την ευθύνη της παρακολούθησης και του συντονισμού των κυβερνητικών υπηρεσιών σε ζητήματα που αφορούν τους Τουρκοκυπρίους.

2. Την προώθηση κοινών αθλητικών και πολιτιστικών δραστηριοτήτων μεταξύ των μαθητών και των νέων γενικότερα των δύο κοινοτήτων.

3. Την προώθηση προγραμμάτων που αφορούν τη συνεργασία εκπαιδευτικών των δύο κοινοτήτων.