Μαλάς: Εκσυγχρονισμό, όχι ιδιωτικοποίηση των ημικρατικών οργανισμών

Σε δηλώσει του ο υποψήφιος για την Προεδρία της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, αναφέρθηκε στην πρόταση της Κυβέρνησης “με την κατάθεση του νομοσχεδίου για τη μετοχοποίηση των ημικρατικών οργανισμών είναι, ουσιαστικά, το πρώτο βήμα πριν την ιδιωτικοποίηση”.

“Δική μας θέση είναι ότι οι ημικρατικοί οργανισμοί έχουν να επιτελέσουν ένα σημαντικό ρόλο στην οικονομία μας και έχουν προσφέρει τα μέγιστα. Θεωρούμε ότι δεν έχουμε εξαντλήσει όλα τα θεσμικά εργαλεία ώστε αυτοί οι οργανισμοί να καταστούν ανταγωνιστικοί και να λειτουργήσουν σε ένα περιβάλλον ελεύθερης οικονομίας.

Δική μας πρόταση είναι ότι το ιδιοκτησιακό καθεστώς των ημικρατικών οργανισμών δεν μπορεί και δεν πρέπει να αλλάξει. Από την άλλη όμως, εμείς έχουμε εισηγηθεί να αλλάξει το θεσμικό πλαίσιο λειτουργίας, όσο αφορά στο διορισμό των μελών του Διοικητικού Συμβουλίου και όσο αφορά στην υλοποίηση του προϋπολογισμού τους.

Τέρμα στις κομματικές λίστες. Θα επιλέγονται οι ικανότεροι στη βάση μιας διαφανούς διαδικασίας. Επίσης δεν θα πρέπει να ανακατεύεται ούτε η πολιτική ούτε η βουλή όσο αφορά τις επιμέρους πτυχές του αναπτυξιακού προϋπολογισμού των ημικρατικών οργανισμών. Πρέπει να τούς λύσουμε τα χέρια για να μπορέσουν να λειτουργήσουν σε ένα ανταγωνιστικό περιβάλλον. Αυτή είναι η δική μας πρόταση. Δεν θέλουμε σε καμία περίπτωση να γίνονται τέτοιες πολιτικές παρεμβάσεις που θα οδηγούν αυτούς τους οργανισμούς στην πορεία των Κυπριακών Αερογραμμών”.