Μαλάς: Διεκδικώ την Προεδρία με το σύνθημα “Ανάπτυξη για Όλους”

Σε γραπτή δήλωση του, ο υποψήφιος Προέδρος της Δημοκρατίας Σταύρος Μαλάς, αναφέρεται στις 3 προτάσεις του για την προστασία των εργαζομένων:

“Διεκδικώ την Προεδρία της Κύπρου με το σύνθημα «Ανάπτυξη για Όλους». Πιστεύω ακράδαντα ότι πραγματική ανάπτυξη είναι εκείνη που αγκαλιάζει όλους τους πολίτες του τόπου και επιμερίζει δίκαια την ευημερία σε ολόκληρη την κοινωνία.

Οι εργαζόμενοι του τόπου, μαζί βέβαια με τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, αποτελούν τον κινητήριο μοχλό της κυπριακής οικονομίας και είναι εκείνοι που σήκωσαν δυσανάλογα βάρη από τις συνέπειες της κρίσης. Η δική μας πρόταση για τον επανασχεδιασμό του αναπτυξιακού μοντέλου της Κύπρου έχει στο επίκεντρο της την προστασία των εργαζομένων, τη ρύθμιση των εργασιακών σχέσεων, την στήριξη των εργοδοτών που σέβονται την εργατική νομοθεσία.

Άλλωστε εμείς δεν μιλούμε μόνο για δημιουργία θέσεων εργασίας, χωρίς να γνοιαζόμαστε αν αυτές παρέχουν στους εργαζόμενους αξιοπρεπείς και ανθρώπινους όρους εργασίας. Η δική μας διακυβέρνηση λοιπόν θα εργαστεί και θα εργάζεται για ποιοτικές θέσεις εργασίας, με σταθερότητα, αξιοπρεπείς απολαβές και ασφάλεια.

Όλοι βλέπουμε ότι οι άλλοι υποψήφιοι μοιράζουν αφειδώς υποσχέσεις και εξαγγελίες, που –πιστεύω, ότι αντιλαμβάνονται και οι ίδιοι- ότι δεν μπορούν να τις υλοποιήσουν. Σε ό,τι με αφορά, επιλογή μου είναι να καταθέτω αλήθειες, τεκμηριωμένες προτάσεις και αξιόπιστες λύσεις. Έχω ήδη καταθέσει τρεις συγκεκριμένες προτάσεις για τα εργασιακά, οι οποίες θα βελτιώσουν άμεσα και ουσιαστικά το εργασιακό τοπίο. Χαίρομαι γιατί αυτές οι προτάσεις τυγχάνουν ήδη πολύ θετικής ανταπόκρισης από τους εργαζόμενους αλλά και από εργοδότες.

Συγκεκριμένα, η δική κυβέρνηση θα προχωρήσει σε:

1. Εφαρμογή αναπτυξιακού νόμου που να συνδέει την παροχή κρατικών κινήτρων σε επιχειρήσεις με το σεβασμό της εργατικής νομοθεσίας και του κώδικα βιομηχανικών σχέσεων.

2. Νομοθετική κατοχύρωση του κατώτατου μισθού και ελάχιστων δεσμευτικών όρων απασχόλησης για όσους εργαζόμενους δεν καλύπτονται από τις συλλογικές συμβάσεις.

3. Θεσμική και νομοθετική διασφάλιση της εφαρμογής των συλλογικών συμβάσεων και της δυνατότητας επέκτασης τους σε ολόκληρο οικονομικό κλάδο.

Προστατεύοντας τους εργαζόμενους και ρυθμίζοντας δίκαια τις εργασιακές σχέσεις, διασφαλίζουμε τις συνθήκες για μεγαλύτερη οικονομική ανάπτυξη, για ανάκαμψη της πραγματικής οικονομίας, για τόνωση της κατανάλωσης και πολύ περισσότερο για μια ανάπτυξη με ανθρώπινο και κοινωνικό πρόσωπο.

Μια Ανάπτυξη Για Όλους. Αυτό είναι το πρόγραμμά μου. Αυτό είναι το όραμά μου“.