Μαλάς:Άμεση συμμετοχή του κράτους στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών

Ο πρώην Υπουργός Υγείας Σταύρος Μαλάς,  σε γραπτή δήλωση του, εισηγείται την άμεση συμμετοχή του κράτους στην περαιτέρω ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών, κάνοντας λόγο για κατάσταση “έκτακτης ανάγκης”.

Ανέφερε επίσης ότι: «Όσο και αν ακούγεται οξύμωρο, τώρα μπαίνουμε στα δύσκολα με την οικονομία. Τώρα βρισκόμαστε μπροστά σε νέα δεδομένα», προσθέτοντας ότι η Τρόικα πιέζει για ταχείες διαδικασίες εκποιήσεων, ενώ η Κυβέρνηση και τα κόμματα επιδιώκουν περισσότερη προστασία των δανειοληπτών, ειδικά σε ό,τι αφορά την πρώτη κατοικία.

Η πρώτη πρόταση, εκτιμά, αν επικρατήσει, θα επιφέρει το χάος ενώ η δεύτερη αγοράζει χρόνο και ελπίδα. “Απόλυτη προστασία δεν υπάρχει για κανένα,” προσθέτει, λέγοντας ότι “μαζικές εκποιήσεις σημαίνει και το τέλος της οικονομίας μας”.

«Προτείνω στην Κυβέρνηση να μπει μπροστά και να διεκδικήσει επιτακτικά τώρα συμμετοχή στην ανακεφαλαιοποίηση των τραπεζών. Αυτή η κίνηση θα αφοπλίσει την Τρόικα γιατί είναι κίνηση οικονομικά πιο βιώσιμη από αυτήν που συμφωνήθηκε πριν το Μάρτη του 2013. Είναι κίνηση που εφαρμόστηκε σε όλα τα άλλα κράτη που μπήκαν σε μνημόνιο. Είναι πρόταση πιο αποτελεσματική από την όποια διεκδίκηση αλλαγών στους όρους του μνημονίου, ειδικά για τον τρόπο καθορισμού των ΜΕΔ. Αλλαγές που ορθά προτείνονται από πολιτικά κόμματα αλλά με περιορισμένες πιθανότητες επιτυχίας. Και οι οποίες και φυσικά δεν αποκλείονται για το μέλλον», καταλήγει στη δήλωσή του ο κ. Μαλάς.