Μακρόν: Ο διάδοχος του Ντράγκι θα επιλεγεί με βάση την επάρκεια, όχι την εθνικότητα

Ο Γάλλος πρόεδρος Emanuel Macron δήλωσε ότι θα επικεντρωθεί στην ικανότητα και την επάρκεια, και όχι στην εθνικότητα όταν συζητά ποιος θα αντικαταστήσει τον Mario Draghi στο τιμόνι της Ευρωπαϊκής Κεντρικής Τράπεζας το 2019.

“Έχω μια επιθυμία και αυτός είναι ο επόμενος πρόεδρος της ΕΚΤ είναι εξίσου ικανός με τον σημερινό, ανεξάρτητα από την εθνικότητά του”, δήλωσε ο Macron σε δημοσιογράφους στο Παρίσι την Τρίτη. “Ποτέ δεν κάνω λόγο από την άποψη της εθνικότητας.”

Η οκταετής θητεία του κ. Draghi ως προέδρου της ΕΚΤ λήγει στα τέλη του 2019. Ο διάδοχός του θα καθοδηγήσει τη χάραξη πολιτικής για την τράπεζα (ΕΚΤ) με έδρα τη Φρανκφούρτη, η οποία σχεδόν μόνη της διέσωσε το ευρώ κατά τη διάρκεια της κρίσης και τώρα αποφασίζει πώς και πότε να αποσύρει την πολιτική κινήτρων, η οποία αναπτύχθηκε για να καταπολεμήσει την ύφεση και να επιτύχει την -αδύναμη- οικονομική ανάκαμψη.

Η ίδια η ΕΚΤ δεν έχει λόγο. Όπως συμβαίνει με τα ευρωπαϊκά αξιώματα, η λεπτή ισορροπία δυνάμεων μεταξύ των κρατών- μελών θα αποτελέσει καθοριστικό στοιχείο για τη διαδικασία επιλογής, καθώς τα 19 μέλη της ευρωζώνης παζαρεύουν, καλοπιάνουν και σε κάθε περίπτωση, διαπραγματεύονται.