Μακρόν: «Ναι» σε αναδιάρθρωση του ελληνικού χρέους χωρίς Grexit

Ελάχιστες ώρες πριν το επίσημο εμπάργκο στη Γαλλία, καθώς ο Νόμος της χώρας απαγορεύει κάθε επίσημη ανακοίνωση είτε υποψηφίου προέδρου είτε μέλους της ομάδας του, από τα μεσάνυχτα της Παρασκευής μέχρι και την ανακοίνωση των αποτελεσμάτων, οι δυο ανθυποψήφιοι έδωσαν το στίγμα τους για την επόμενη ημέρα, σε μια εκλογική διαδικασία που φαίνεται να έχει ήδη κριθεί.

Αδιαφορώντας για το ταμπού που ονομάζεται «Ελλάδα», ένα… τοξικό ζήτημα το οποίο βρίσκεται εκτός ατζέντας σχεδόν σε κάθε προεκλογική αναμέτρηση στην ΕΕ, το φαβορί για την προεδρία της πέμπτης Γαλλικής Δημοκρατίας, ο κ. Μακρόν, μία μόλις ώρα πριν την έναρξη απαγόρευσης κάθε προεκλογικής ομιλίας, αναφέρθηκε στην Ελλάδα. «Τάσσομαι υπέρ μιας συντονισμένης αναδιάρθρωσης του ελληνικού χρέους, διατηρώντας όμως την Ελλάδα στην Ευρωζώνη», δήλωσε ο κ. Μακρόν, εκπλήσσοντας τους πάντες, καθώς αναδιάρθρωση χρέους εντός της Ευρωζώνης είναι κάτι που απαγορεύεται ρητώς από τις Συνθήκες. Πρόκειται για την τελολογική και ιστορική ερμηνεία του πρωτογενούς Δικαίου της Ε.Ε. την οποία επικαλείται διαρκώς το Βερολίνο.

Η αναφορά του κ. Μακρόν στην Ελλάδα και μάλιστα την τελευταία στιγμή πριν την έναρξη του τελευταίου γύρου της κούρσας των προεδρικών εκλογών, δεν σημαίνει σε καμία περίπτωση ότι εάν εκλεγεί θα επιλέξει την ευθεία ρήξη με το Βερολίνο. Το ακριβώς αντίθετο. Ο οικονομικός σύμβουλος του κ. Μακρόν, ο κ. Ζαν Πιζανί Φερί, είναι ένας άνθρωπος που γνωρίζει όσο ελάχιστοι την κατάσταση στην Ελλάδα και την γενικότερη Κρίση της Ευρωζώνης. Σε αντίθεση με το Βερολίνο, ο κ. Πιζανί Φερί δήλωνε ανέκαθεν ότι παρόλο που τα προβλήματα της Ελλάδας οφείλονται αποκλειστικά στους Έλληνες, η λύση πρέπει να είναι ευρωπαϊκή. Ακόμα και αν χρειαστεί αλλαγή των Συνθηκών. Σε αυτό το πλαίσιο ο κ. Μακρόν δίνει το στίγμα της ευρωπαϊκής του πολιτικής. Βαθιές μεταρρυθμίσεις στην γαλλική οικονομία. Αναγέννηση του γαλλο-γερμανικού άξονα. Ε.Ε. πολλών ταχυτήτων.