Μαθήματα αυτοσαρκασμού και «καρφιά» κατά Πούτιν από Ομπάμα

Αυτοσαρκαστικός εμφανίστηκε ο πρόεδρος των ΗΠΑ στο ετήσιο δείπνο με τους δημοσιογράφους της Ένωσης Ανταποκριτών του Λευκού Οίκου το βράδυ του Σαββάτου, σε ξενοδοχείο της Ουάσιγκτον.

Ο κ. Ομπάμα αστειεύτηκε ιδιαίτερα σε σχέση με την πολιτική του για την υγεία, ενώ αναφέρθηκε και στους πολιτικούς αντιπάλους του, καθώς και στον Βλαντίμιρ Πούτιν.

Με αφορμή τα προβλήματα μηχανογράφησης του ObamaCare, της μεταρρύθμισής του για την ιατροφαρμακευτική ασφαλιστική κάλυψη, ο Αμερικανός πρόεδρος δήλωσε ότι «το 2008 το σύνθημα μου ήταν ‘Ναι μπορούμε’, το 2013 το σύνθημά μου είναι ‘Control-alt-delete’».

Ο αμερικανός πρόεδρος αναφέρθηκε στον Ρώσο ομόλογό του για να σατιρίσει ορισμένους συντηρητικούς σχολιαστές των μέσων ενημέρωσης και την προφανή εμμονή τους με το γυμνό στήθος του κ. Πούτιν σε φωτογραφίες.

Ο κωμικός Τζόελ Μακ Χέιλ ανέλαβε να διασκεδάσει τον πρόεδρο και τους καλεσμένους του. Ο αμερικανός ηθοποιός φημίζεται για τις αστείες ατάκες του στην εκπομπή του «The Soup» στο καλωδιακό και δορυφορικό ψυχαγωγικό κανάλι E!.

Το δείπνο των ανταποκριτών έχει γίνει το πιο φαντασμαγορικό γεγονός της Ουάσιγκτον, με ηθοποιούς του Χόλιγουντ να σμίγουν κάθε χρόνο με πολιτικούς και προσωπικότητες από το χώρο του αθλητισμού και των επιχειρήσεων.

Το φετινό δείπνο γιόρτασε και τα 100 χρόνια από την ίδρυση του θεσμού, τον οποίο ορισμένοι δημοσιογράφοι επικρίνουν για τη χλιδή του αλλά και για την επιδεικτικά υπερβολική οικειότητα μεταξύ πολιτικών και δημοσιογράφων.

Η Washington Post γράφει για το «αλλόκοτο δείπνο των ανταποκριτών, με γνωστούς δημοσιογράφους, υψηλόβαθμους πολιτικούς, διακεκριμένους αθλητές και αστέρες του Χόλιγουντ από πρωτοκλασάτους έως τριτοκλασάτους».

Το κόκκινο χαλί, η αίθουσα χορού γεμάτη από άντρες που φορούν σμόκιν και γυναίκες με αστραφτερά βραδινά φορέματα παραπέμπουν σε βραδιά των Όσκαρ.

Ο πρόεδρος Μπαράκ Ομπάμα και η πρώτη κυρία έτυχαν θερμής υποδοχής από τον κόσμο έξω από το ξενοδοχείο όταν έφθασαν εκεί για την εκδήλωση.