Μαδούρο: Αναβολή της συγκρότησης σε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης

Σε ανακοίνωση του ο Πρόεδρος της Βενεζουέλας, Νικολάς Μαδουρο, αναφέρει για την αναβολή για 24 ώρες της συγκρότησης σε σώμα της Συντακτικής Συνέλευσης λόγω έρευνας για νοθεία στις πρόσφατες εκλογές, με την εναρκτήρια συνεδρίαση να πραγματοποιείται τελικά αύριο, παρά τις σχετικές καταγγελίες.
Η εναρκτήρια συνεδρίαση «θα οργανωθεί με ειρήνη και ηρεμία και ακολουθώντας όλο το αναγκαίο πρωτόκολλο την Παρασκευή στις 11.00 το πρωί (τοπική ώρα), δήλωσε ο Μαδούρο κατά τη διάρκεια σύσκεψης με μέλη της 545μελούς Συνέλευσης.

Παράλληλα, χθές η γενική εισαγγελέας της Βενεζουέλας, Λουίσα Ορτέγα, σε δική της ανακοίνοση τονισε ανακοίνωσε από την πλευρά της την έναρξη έρευνας για τις υποψίες εκλογικής νοθείας στην ψηφοφορία για την ανάδειξη της Συντακτικής Συνέλευσης. Αυτό έκανε την αντιπολίτευση να επιμείνει στη διατήρηση των εδρών της στο Κοινοβούλιο, ενώ παράλληλα ετοιμάζει και νέα διαδήλωση κατά της Συντακτικής Συνέλευσης, την οποία θεωρεί παράνομη.

Τη νομιμότητα του νομοθετικού σώματος που εξελέγη για να συντάξει νέο Σύνταγμα έθεσε σε αμφισβήτηση και η ίδια η εταιρεία που ανέλαβε την οργάνωση και διεξαγωγή της ψηφοφορίας καταγγέλλοντας νοθεία. «Γνωρίζουμε, χωρίς καμιά αμφιβολία, πως η συμμετοχή στις πρόσφατες εκλογές για μια Εθνική Συντακτική Συνέλευση χειραγωγήθηκε», δήλωσε ο διευθύνων σύμβουλος της Smartmatic, Αντόνιο Μουγκίκα, στη διάρκεια ενημέρωσης των δημοσιογράφων στο Λονδίνο.

Ο Μουγκίκα διευκρινίζει ότι η Smartmatic, η οποία παρέχει τεχνολογία ηλεκτρονικής ψηφοφορίας για εκλογές σ’ όλον τον κόσμο, μπόρεσε να εντοπίσει ότι η συμμετοχή που ανακοινώθηκε επισήμως ήταν υπερβολική, λόγω του αυτοματοποιημένου εκλογικού συστήματος της Βενεζουέλας.

«Υπολογίζουμε πως η διαφορά ανάμεσα στην πραγματική συμμετοχή και σ’ αυτή που ανακοινώθηκε από τις Αρχές είναι τουλάχιστον ένα εκατομμύριο ψήφοι», πρόσθεσε.