Μήπως μας παχαίνουν οι βιταμίνες;

  • Μήπως μας παχαίνουν οι βιταμίνες;

Οι άνθρωποι που παίρνουν συμπλήρωματα  διατροφής σε μορφή πολυβιταμίνης, είτε  επειδή ακολουθούν ένα πρόγραμμα απώλειας βάρους είτε για άλλο λόγο, πάντα διερωτούνται εάν αυτό μπορεί να επηρεάσει και να  αυξήσει το σωματικό τους βάρος.

Η απάντηση σε αυτή την ερώτηση είναι πως τα συμπληρώματα που περιέχουν μόνο βιταμίνες μέταλλα και ιχνοστοιχεία δεν έχουν θερμίδες και άρα δεν παχαίνουν.

Τα μοναδικά συμπληρώματα που μπορεί να μας δώσουν θερμίδες είναι αυτά που χρησιμοποιούνται συνήθως στα γυμναστήρια και περιέχουν πρωτεΐνες και υδατάνθρακες.

Αν λοιπόν για κάποιο λόγο χρειάζεται να πάρετε κάποια πολυβιταμίνη, μην ανησυχείτε για το αν θα σας δώσουν θερμίδες ή αν επηρεάσουν το σωματικό σας βάρος.

Οι βιταμίνες χωρίζονται σε 2 μεγάλες κατηγορίες ανάλογα με την απορρόφηση και τον τρόπο δράσης τους :

Υδατοδιαλυτές : διαλύονται στο νερό και τις τροφές που περιέχουν ποσοστό νερού. Αφού καταναλωθούν απορροφώνται στο έντερο και μεταφέρονται μέσω του αίματος στα διάφορα όργανα του οργανισμού για να δράσουν και να ρυθμίσουν τις λειτουργίες του οργανισμού.

Το σώμα μας ΔΕΝ έχει την δυνατότητα να τις αποθηκεύσει για μεγάλο χρονικό διάστημα, γι’ αυτό είναι αναγκαίο να τις λαμβάνουμε σε καθημερινή βάση, ώστε να μην παρουσιάσουν έλλειψη. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν όλες οι βιταμίνες του συμπλέγματος Β και η βιταμίνη C.

Λιποδιαλυτές : διαλύονται στο λίπος και συγκεκριμένα στις λιπαρές τροφές, ακολουθούν τον δρόμο της απορρόφησης των λιπών δηλαδή μεταφέρονται από το λεμφικό σύστημα αρχικά στο συκώτι και από εκεί κατόπιν επεξεργασίας σε όλο το σώμα, μέσω του αίματος. Είναι δυνατόν να αποθηκευτούν στο συκώτι και στον λιπώδη ιστό για αρκετά μακρό χρονικό διάστημα γι’ αυτό και όταν συσσωρευτούν σε αυτά τα όργανα για μεγάλο χρονικό διάστημα μπορούν να εμφανίσουν τοξικότητα. Στην κατηγορία αυτή ανήκουν οι βιταμίνες A,D,E,K.

Υπάρχουν όμως και διατροφικά συμπληρώματα που περιέχουν και θερμίδες για να παρέχουν στον οργανισμό έξτρα ενεργεία σε συγκεκριμένα προβλήματα υγείας (πχ. μουρουνέλαιο, στοιχειακή , εντερική και παρεντερική διατροφή).

Χρειάζεται προσοχή για την επιλογή του κατάλληλου κατά περίπτωση συμπληρώματος.