Μήπως ήρθε η στιγμή να αρχίσετε δίαιτα;

Μήπως ήρθε η στιγμή να αρχίσετε δίαιτα;

Μήπως ξυπνάτε στη μέση της νύχτας και αισθάνεστε ότι πνίγεστε; Μήπως δεν μπορείτε να παίξετε με το παιδί σας γιατί λαχανιάζετε εύκολα; Μήπως έχετε αρχίσει να δυσκολεύεστε να βρείτε ρούχα σε κανονικά καταστήματα;

Λόγοι για να χάσει κανείς βάρος υπάρχουν πάρα πολλοί, αρκεί να καταλάβει ότι ήρθε η στιγμή να το κάνει. Πολλές φορές, όμως, είτε λόγω του φόβου της αποτυχίας, είτε επειδή δεν θέλει κάποιος να χάσει την άνεσή του, δεν προσπαθεί καν.

Πότε, όμως, είναι η ώρα για να βγει κανείς από την άρνησή του και να χάσει βάρος μια και καλή;

Αν κάποιος έχει διαγνωστεί με μια κατάσταση υγείας, όπως οι καρδιοπάθειες, ο διαβήτης τύπου 2 ή η υψηλή χοληστερόλη έχει την μεγαλύτερη ανάγκη για να χάσει βάρος. Σε γενικές γραμμές, όσο πιο βαρύς είναι κανείς, τόσο πιο πιθανό είναι να αντιμετωπίσει προβλήματα υγείας.

Ο κίνδυνος αυξάνεται ακόμα περισσότερο αν υπάρχει οικογενειακό ιστορικό ορισμένων χρόνιων παθήσεων, όπως ο διαβήτης ή αν υπάρχει η τάση να συσσωρεύεται λίπος γύρω από την κοιλιά. Σύμφωνα με τις μελέτες, ο σωματότυπος «μήλο» έχει μεγαλύτερη προδιάθεση για καρδιακές παθήσεις, καρκίνο και διαβήτη, ενώ ο σωματότυπος «αχλάδι» έχει την τάση να μεταφέρει το βάρος στα ισχία και το πίσω άκρο του σώματος.

Ο γιατρός μπορεί συχνά να παρέχει το αρχικό κίνητρο για την απώλεια βάρους. Είτε μέσω μιας διάγνωσης που θα «ταρακουνήσει», είτε μέσω της δυνατότητάς του να βάλει τον ασθενή σε έναν καλό δρόμο προσφέροντάς του έναν «μπούσουλα» για το τι πρέπει να κάνει, πολλοί άνθρωποι αφήνουν το γραφείο του με τη δέσμευση να χάσουν βάρος.

Οι ασθένειες που οφείλονται στον τρόπο ζωής μας, όπως ο διαβήτης τύπου 2 και τα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορούν να προληφθούν. Όταν ο γιατρός σάς πει ότι οι ασθένειες αυτές σάς απειλούν, αν δεν αλλάξετε τρόπο ζωής, αυτό αποτελεί σίγουρα ένα καμπανάκι κινδύνου.

Ακόμα και μία μέτρια απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει σημαντικά τον κίνδυνο της νόσου. Σύμφωνα με μελέτες της Επιθεώρησης Επιδημιολογίας και Κοινοτικής Υγείας κάθε κιλό βάρους που χάνεται κάθε χρόνο στη διάρκεια μίας περιόδου 10 ετών συνδέεται με ένα ποσοστό 33% χαμηλότερου κινδύνου διαβήτη. Παρόμοια ευρήματα έχουν αναφερθεί σε σχέση με την απώλεια βάρους και τον μειωμένο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Εκτός, όμως, από τον διαβήτη και την καρδιακή νόσο, η απώλεια βάρους μπορεί να μειώσει και τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Μπορεί, επίσης, να μειώσει τον κίνδυνο διαφόρων τύπων καρκίνου, συμπεριλαμβανομένου του καρκίνου το μαστού, όταν η απώλεια βάρους συμβαίνει μετά την εμμηνόπαυση.

Προσωπικοί λόγοι για να χάσετε βάρος

Η πρόληψη των ασθενειών και η μεγαλύτερη διάρκεια ζωής είναι βέβαια οι πιο σπουδαίοι λόγοι, υπάρχουν ωστόσο εξίσου σημαντικοί προσωπικοί λόγοι που μπορούν να προσφέρουν κίνητρο. Οι προσωπικοί λόγοι μπορεί να περιλαμβάνουν:

• Έλλειψη ενέργειας

• Χαμηλή αυτοεκτίμηση

• Κακή εικόνα του σώματος

• Επερχόμενες ειδικές εκδηλώσεις (π.χ. γάμος)

• Αίσθημα δυσφορίας από σφιχτά ρούχα

• Κατάθλιψη

• Επιθυμία συμπόρευσης με τα παιδιά σε αθλητικές δραστηριότητες

• Ανάγκη να δείχνει κανείς πιο ελκυστικός

Είστε έτοιμοι;
Όποιο κι αν είναι το κίνητρο, η επιτυχία θα εξαρτηθεί από το πόσο έτοιμος είναι κανείς να δεσμευτεί απέναντι στον ίδιο του τον εαυτό να χάσει βάρος. Θα πρέπει λοιπόν να είστε έτοιμοι να απαντήσετε «ναι» στις ακόλουθες διαπιστώσεις:

• Είστε έτοιμοι για μία διά βίου δέσμευση να τρώτε υγιεινές τροφές και να γυμνάζεστε τις περισσότερες ημέρες της εβδομάδας

• Έχετε θέσει έναν ρεαλιστικό στόχο για την απώλεια βάρους και έχετε κατανοήσει ότι όταν πρόκειται για την επιτυχή μακροπρόθεσμη απώλεια βάρους η αργή και σταθερή (με περίπου μισό με ένα κιλό την εβδομάδα) απώλεια είναι αυτή που κερδίζει τον αγώνα

• Έχετε ασχοληθεί με τα υποκείμενα συναισθηματικά ζητήματα που βρίσκονται πίσω από την τάση σας να τρώτε υπερβολικό φαγητό

• Δεν πάσχετε από βουλιμία ή ανορεξία

• Έχετε εντοπίσει τι είναι αυτό που αποσπά την προσοχή στη ζωή σας και απειλεί να εκτροχιάσει τις προσπάθειές σας (καριέρα, διαπροσωπικές σχέσεις και οικονομικά) και έχετε αναπτύξει τρόπους για την αντιμετώπισή του

• Έχετε δημιουργήσει ένα σταθερό σύστημα στήριξης, συμπεριλαμβανομένων των φίλων και των μελών της οικογένειας και ενδεχομένως ψυχολόγων ή διατροφολόγων

• Αναγνωρίζετε τις δυσκολίες που ενδέχεται να αντιμετωπίσετε και είστε αποφασισμένοι να ξεπεράσετε όλα τα εμπόδια

Η απώλεια βάρους απαιτεί δέσμευση και αφοσίωση, όχι μόνο για να ρίξετε κάποια κιλά, αλλά για να κάνετε μόνιμες αλλαγές στον τρόπο ζωής σας. Τα κίνητρά σας πρέπει να είναι σταθερά και μόνιμα και όχι φευγαλέα. Δεν είναι μόνο ότι το τζιν σας θα σας μπαίνει πιο εύκολα και θα δείχνει πιο καλό επάνω σας, αλλά το ότι θα βελτιώσετε την αυτοπεποίθησή σας και θα έχετε καλύτερη υγεία, που είναι και το πιο σημαντικό.