Μήπως έχει δίκαιο ο Πρόεδρος;

Η ανάκαμψη της Κύπρου βρίσκεται κοντά. Το δείχνουν οι οικονομικοί δείκτες, το εισπράττει η αγορά, το υποστηρίζουν και τα ξένα ΜΜΕ.

Το Κυπριακό ζήτημα μετά και το κοινό ανακοινωθέν πορεύεται προς λύση, οι γεωτρήσεις συνεχίζονται, τα οικονομικά οφέλη της κυπριακής οικονομίας αυξάνονται όπως και το επενδυτικό ενδιαφέρον. Με λίγα λόγια η Κύπρος ξαναγεννιέται και όπως γράφει και η βρετανική εφημερίδα Daily Telegraph «Η στωική Κύπρος επιστρέφει από τους νεκρούς μετά την τραπεζική κατάρρευση».

Από τον Μάρτιο μέχρι σήμερα, η οικονομική κρίση αποτέλεσε τον μεγαλύτερο «πονοκέφαλο» του Προέδρου Νίκου Αναστασιάδη. Αμέσως μετά την εκλογή του, ο κ. Αναστασιάδης κλήθηκε να αντιμετωπίσει μια μεγάλη οικονομική και κοινωνική κρίση και όπως δείχνουν τα μέχρι στιγμής αποτελέσματα και το ομολογούν και οι ξένοι φαίνεται να τα καταφέρνει πολύ καλά. Αντέστρεψε το κλίμα που δημιουργηθεί στο εξωτερικό, η Κύπρος επανέκτησε την εμπιστοσύνη της αγοράς και η πολιτική σταθερότητα κατάφερε να “ξυπνήσει” το ενδιαφέρον των επενδυτών.

Δεν του έφτανε όμως του κ. Αναστασιάδη ο “πονοκέφαλος” της οικονομικής κρίσης και του Κυπριακού ζητήματος, ήρθε να προστεθεί και η απόφαση του ΔΗΚΟ για αποχώρηση από την κυβέρνηση. Μια απόφαση που ουσιαστικά δεν επηρεάζει την κυβέρνηση Αναστασιάδη, επηρεάζει όμως την οικονομική πορεία ολόκληρου του νησιού.

Κι αυτό γιατί οι διάφοροι “επιτήδειοι” που περιμένουν στην γωνία, δεν θα χαριστούν σε ένα μικρό νησί γεωστρατηγικής σημασία και με σημαντικό φυσικό ορυκτό πλούτο. Με ύπουλους τρόπους και σενάρια επιστημονικής φαντασίας περί μη σταθερού πολιτικού κλίματος θα προσπαθήσουν να εκμεταλλευτούν όλες τις ευκαιρίες για να υφαρπάξουν όσα περισσότερα μπορούν. Μήπως τα ξέρουν όλα αυτά κάποιοι και με τις διάφορες κινήσεις τους, τους διευκολύνουν;

Ο καιρός και ο λαός απαιτεί σε αυτές τις ιστορικές στιγμές η Κύπρος να είναι δυνατή παρά ποτέ. Θα πρέπει όλοι να λειτουργήσουν με γνώμονα το καλό του τόπου και όχι τις δικές τους φιλοδοξίες. Η στιγμή, με τα τόσα ανοιχτά ζητήματα να αναμένουν λύση όπως είναι το Κυπριακό και το μνημόνιο, δεν είναι κατάλληλη για “παλικαρισμούς”.

Μήπως έχει φτάσει η ώρα για το καλό αυτού του χιλιοβασανισμένου τόπου να παραμεριστούν οι εγωισμοί και οι προσωπικές φιλοδοξίες και όλοι μαζί να στηρίξουμε την οικονομία, το λαό και τα συμφέροντα αυτής της χώρας; Μήπως όλοι δεξιοί, αριστεροί, σοσιαλιστές και κεντρώοι θα πρέπει επιτέλους να συνεργαστούν και να στηρίξουν το έργο του κ. Αναστασιάδη για να πάει μπροστά η Κύπρος και να ευημερήσει ο λαός;

Της Ελένης Κοτέ