Μήνυση του Eminem κατά του Spotify για $120 εκατομμύρια!

Η δισκογραφική εταιρεία του Eminem μήνυσε τη Spotify USA Inc. για παραβίαση πνευματικών δικαιωμάτων για φερόμενο streaming εκατοντάδων τραγουδιών του Αμερικανού ράπερ, δισεκατομμύρια φορές χωρίς άδεια.

Η Eight Mile Style LLC κατέθεσε τη μήνυση την Τετάρτη στο ομοσπονδιακό δικαστήριο του Nashville, στο Tennessee, τη μουσική mecca των ΗΠΑ. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η Spotify εξαπάτησε σκόπιμα τον καλλιτέχνη, του οποίου το νομικό όνομα είναι Marshall Mathers, προσποιούμενη ότι έχει τα δικαιώματα να μεταδίδει τα τραγούδια του υπό διάφορες γενικές άδειες χρήσης.

«Το Spotify δεν έχει λογοδοτήσει στην Eight Mile ούτε έχει πληρώσει την εταιρεία για αυτά τα τραγούδια αλλά αντίθετα έχει πραγματοποιήσει τυχαία κάποιες πληρωμές, οι οποίες αντιπροσωπεύουν μόνο ένα μέρος αυτών των μεταδόσεων», δήλωσε η εταιρεία.

Η Spotify ισχυρίστηκε επίσης ότι δεν γνώριζε ποιος κρατούσε τα πνευματικά δικαιώματα στο τραγούδι του Eminem «Lose Yourself» – νικητής του Καλύτερου Πρωτότυπου Τραγουδιού στα Βραβεία Οσκαρ 2003 – το οποίο περιγράφεται στην αγωγή ως «ένα από τα πιο διάσημα και δημοφιλή τραγούδια στον κόσμο».

Η Spotify «σίγουρα ήξερε (και είχε τα μέσα να γνωρίζει) ότι η Eight Mile είναι ο ιδιοκτήτης των πνευματικών δικαιωμάτων του Lose Yourself», δήλωσε η δισκογραφική.

Η αγωγή σχετίζεται με 243 τραγούδια που η Eight Mile κατέχει και διαχειρίζεται. Η εταιρεία ισχυρίζεται ότι η Spotify είχε περίπου 280 δισεκατομμύρια απλήρωτες μουσικές μεταδόσεις από το 2011, με αποτέλεσμα τα μη καταβληθέντα δικαιώματα να αγγίζουν μέχρι και τα 120 εκατομμύρια δολάρια.

Η Spotify έχει χτίσει μια επιχείρηση, η οποία σήμερα έχει αξία 26 δισεκατομμυρίων δολαρίων, «χωρίς περιουσιακά στοιχεία εκτός από τις ηχογραφήσεις τραγουδιών από τραγουδοποιούς, όπως ο Eminem, που διατίθενται για ροή κατόπιν ζήτησης στους καταναλωτές», δήλωσε η Eight Mile. Η μετοχή της Spotify υποχώρησε κατά 1,6% στα $145,76 την Τετάρτη.