Μήνυση κατά της Google από διασημότητες

Πολλές διάσημες γυναίκες στις ΗΠΑ -ως επί το πλείστον από το χώρο του κινηματογράφου, της μουσικής και του μόντελινγκ- που είδαν τις γυμνές τους φωτογραφίες να κατακλύζουν πριν ένα μήνα τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης απειλούν να υποβάλουν μήνυση κατά της Google.

Οπως αναφέρει η βρετανική Daily Mail, περισσότερες από 12 γυναίκες – τα ονόματα των οποίων δεν έγιναν γνωστά – δωσαν εντολή στον πληρεξούσιο δικηγόρο τους, Μάρτι Σίνγκερ, να συντάξει μια επιστολή εναντίον των συνιδρυτών της Google, του Λάρι Πέιτζ και του Σεργκέι Μπριν, κατηγορώντας τους για «ανήθικες τακτικές και αήθη συμπεριφορά».

«Επειδή τα θύματα αυτής της αποκάλυψης είναι διάσημες γυναίκες, δεν κάνατε απολύτως τίποτα για να αποτρέψετε αυτό το σκάνδαλο, αλλά απλώς συλλέξατε τα εκατομμύρια δολάρια που κερδίσατε από διαφημιστικά έσοδα, θυματοποιώντας τις γυναίκες αυτές», αναφέρει η επιστολή του ο Σίνγκερ.

Ο διακεκριμένος αμερικανός δικηγόρος θεωρεί πως η Google θα μπορούσε να κάνει τις απαιτούμενες κινήσεις προκειμένου να απομακρύνει έγκαιρα τις επίμαχες φωτογραφίες από το διαδίκτυο, αλλά η εταιρεία… αγρόν ηγόρασε, οπότε απειλεί την Google με μήνυση διεκδικώντας 100 εκατομμύρια δολάρια ως αποζημίωση για ηθική βλάβη.

Μάλιστα, μια από τις άμεσα θιγόμενες, η Γκάμπριελ Γιούνιον, απείλησε πως θα πάει το ζήτημα ακόμη παραπέρα: η σύζυγος του διάσημου μπασκετμπολίστα Ντουέιν Ουέιντ, δήλωσε πως θα επικοινωνήσει με το FBI, προκειμένου να βοηθήσει στην εξιχνίαση των ενόχων. «Οι προσωπικές μου στιγμές, αυτές που μοιράστηκα με τον άντρα μου, διέρρευσαν στο διαδίκτυο από κάποια όρνεα», ήταν η λακωνική δήλωση της Γιούνιον.

«Είναι τόσο ενοχλητικό και δυσάρεστο να βλέπουμε πώς κάποιοι παίρνουν στα χέρια τους την ιδιωτική ζωή μας» σημείωσε με μια ανάρτηση της στο Twitter η ηθοποιός Τζένιφερ Λόρενς, ενώ η εκπρόσωπος της, Λιζ Μαχόνεϊ σχολίασε πως «εδώ έχουμε να κάνουμε με μια κατάφωρη παραβίαση της ιδιωτικότητας. Οι Αρχές έχουν ενημερωθεί, θα υποβάλουμε μήνυση σε όποιον τολμήσει να ποστάρει τις φωτογραφίες της Λόρενς».

Ανάμεσα στις 101 γυναίκες από τις οποίες κλάπηκε φωτογραφικό υλικό, το οποίο και αναρτήθηκε στο Διαδίκτυο, βρίσκονται οι Αβρίλ Λαβίν, Αμπερ Χερντ, Ριάνα, Χέιντεν Πανετιέρ, Χόουπ Σόλο, Χίλαρι Νταφ, Τζένι Μακάρθι, Κάλεϊ Κουόκο, Κέιτ Απτον, Κέιτ Μπόσγουορθ, Κέκε Πάλμερ, Μέρι Κέιτ Όλσεν και Κιμ Καρντάσιαν. Οι φωτογραφίες είναι προϊόν υποκλοπής από λογαριασμούς στο iCloud, όπου κάποιοι αποθηκεύουν φωτογραφικό υλικό. Φυσικά η διαρροή τους στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης προκάλεσαν την οργή των καλλιτεχνών.

«Σε ευχαριστώ πολύ, iCloud για τις γυμνές μου φωτογραφίες που διέρρευσαν στο ιντερνετ» ήταν η ειρωνική ανάρτηση της ηθοποιού Κίρστεν Ντανστ στο Twitter.

«Για όλους εσάς που κοιτάτε τις φωτογραφίες που τράβηξε ο σύζυγός μου στο σπίτι μας, ελπίζω να αισθάνεστε καλά. Γνωρίζοντας ότι οι φωτογραφίες αυτές σβήστηκαν πριν από χρόνια, μόλις που μπορώ να φανταστώ την τρομακτική προσπάθεια που απαίτησε αυτός ο άθλος», δήλωσε η ηθοποιός Μαίρη Ελίζαμπεθ Ουίνστεντ. Η αμερικανική ομοσπονδιακή αστυνομία FBI βρίσκεται ακόμη στο κυνήγι των ή του χάκερ. Δεν είναι η πρώτη φορά που το Google δέχεται μαζική προσφυγή: πριν λίγο καιρό υποβλήθηκε μήνυση κατά της Google εκ μέρους όλων των γονέων στις ΗΠΑ που βρήκαν τις πιστωτικές τους κάρτες να έχουν χρεωθεί μετά από αγορές εικονικών νομισμάτων ή περιεχομένου που έγιναν ακούσια από τα παιδιά τους όταν έπαιζαν δωρεάν ή εξαιρετικά χαμηλού κόστους παιχνίδια μέσω Google Play σε smartphone και tablet. Η αρμόδια για θέματα καταναλωτών στις ΗΠΑ, Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC), χαρακτήρισε την πρακτική της Google «αθέμιτη» και την χρέωση «μη εξουσιοδοτημένη» από τον κάτοχο του λογαριασμού και η εταιρία αναγκάστηκε να επιστρέψει στους γονείς σχεδόν 15 εκατ. ευρώ.