Μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Μήνυμα του Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Ιωνά Νικολάου για την Παγκόσμια Ημέρα Κατά των Ναρκωτικών

Η 26η Ιουνίου που ορίστηκε ως η Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών και της Παράνομης Διακίνησής τους από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ το1987, κρούει τον κώδωνα του κινδύνου, υπενθυμίζοντάς μας ότι η μάστιγα των ναρκωτικών είναι ένα πολυδιάστατο, πολύπλευρο πρόβλημα που επηρεάζει ανθρώπους κάθε κοινωνικής κατάστασης, ανεξαρτήτως φύλου, ηλικίας ή μορφωτικού επιπέδου.

Ο ρόλος που έχει να επιτελέσει η Πολιτεία στον αγώνα ενάντια στη μάστιγα των ναρκωτικών είναι πολύ σημαντικός, αλλά εξίσου σημαντική είναι η συμβολή του καθενός μας προσωπικά, όσον αφορά στην πρόληψη, τη στήριξη των χρηστών και του οικογενειακού τους περιβάλλοντος, αλλά και την πληροφόρηση των διωκτικών αρχών στον αγώνα για καταστολή της διακίνησης των ναρκωτικών.

Στο πλαίσιο μιας σφαιρικής, ολιστικής πολιτικής αντιμετώπισης του προβλήματος των ναρκωτικών, η Κυβέρνηση εφαρμόζει προγράμματα ενημέρωσης και πρόληψης για τους νέους, θεραπείας και κοινωνικής επανένταξης των χρηστών, στήριξης του περίγυρου τους, ενώ ταυτόχρονα δίδει ιδιαίτερη έμφαση στην καταστολή των παράνομων κυκλωμάτων των εμπόρων και διακινητών.

Επιδεικνύοντας τη δέουσα υπευθυνότητα απέναντι στο σοβαρό κοινωνικό ζήτημα της μάστιγας των ναρκωτικών, η Κυβέρνηση έχει προχωρήσει σε ουσιαστικές αλλαγές όσον αφορά τη φιλοσοφία μεταχείρισης του χρήστη ναρκωτικών, αντιμετωπίζοντάς τον ως άτομο που χρήζει θεραπείας και υποστήριξης με στόχο την απεξάρτηση και την κοινωνική του επαναφορά. Μέτα από σχετική νομοθετική ρύθμιση, οι ή καταδικασθέντες χρήστες ουσιών εξάρτησης αντί της τιμωρίας και του κατηγορούμενοι εγκλεισμού στη φυλακή άρχισαν να αποστέλλονται, πλέον, σε κατάλληλα θεραπευτικά κέντρα απεξάρτησης. Περαιτέρω, ενισχύθηκαν οικονομικά τα προγράμματα πρόληψης και θεραπείας που προσφέρονται από την Πολιτεία και δόθηκε ιδιαίτερη έμφαση στην ενδυνάμωση των δράσεων κατά των ουσιοεξαρτήσεων.

χοντας υλοποιήσει τις δράσεις που είχε θέσει ως προτεραιότητα τον Ιούλιο του 2015, η Εθνική Επιτροπή για τα Ναρκωτικά, όπως είναι, μεταξύ άλλων, η έναρξη λειτουργίας Προγράμματος Φαρμακευτικής Υποστήριξης στην Πάφο και στην Αμμόχωστο, σε πιλοτική βάση, η έναρξη λειτουργίας του Θεραπευτικού Προγράμματος «ΔΑΝΑΗ» στο Τμήμα Φυλακών και η σχετική εκπαίδευσης λειτουργών που υπηρετούν στις φυλακές, καθώς και η λειτουργία Ψυχιατρικού Κέντρου Ασφαλούς Νοσηλείας για Ανήλικους Χρήστες Εξαρτησιογόνων Ουσιών, με βίαιη, παραβατική ή επικίνδυνη συμπεριφορά, για τους οποίους χρήζει η έκδοση διατάγματος υποχρεωτικής νοσηλείας, ως προσωρινή λύση, στο πλαίσιο της Εθνικής μας Στρατηγικής για τα έτη 2013-2020, συνεχίζουμε με:
• την προώθηση της άμεσης εφαρμογής της νομοθεσίας για εισαγωγή του νάρκοτεστ,

• την προώθηση της εφαρμογής πιλοτικού προγράμματος χορήγησης φαρμάκων για χρήστες που παρακολουθούν προγράμματα μείωσης της βλάβης,

• την ενίσχυση του προγράμματος για εντοπισμό, παραπομπή σε προληπτικό ή και θεραπευτικό πρόγραμμα και παροχή συστηματικής κοινωνικής στήριξης σε ευάλωτες ομάδες,

• την προώθηση εφαρμογής προγράμματος πρώιμης παρέμβασης για τη στήριξη μαθητών και των οικογενειών τους που φοιτούν στο Σύστημα Προπαρασκευαστικής Μαθητείας, και

• την εφαρμογή περιβαλλοντικών δράσεων για την πρόληψη των εξαρτητικών συμπεριφορών, μέσα από την ανάπτυξη και εφαρμογή επιστημονικού προγράμματος δεξιοτήτων για γονείς.

Έχουμε, επίσης, δημιουργήσει ένα δίκτυο στενής συνεργασίας με τις τοπικές κοινωνίες, το οποίο ενδυναμώνεται διαρκώς, για σκοπούς πρόληψης και θεραπείας των χρηστών και για σκοπούς αντιμετώπισης της νεανικής παραβατικότητας, εφόσον τα δύο αυτά φαινόμενα αλληλοσυνδέονται.

Κύρια προτεραιότητα της Πολιτείας, πέρα από τη μείωση της ζήτησης, αποτελεί και η μείωση της προσφοράς των ουσιών εξάρτησης, μέσα από την κατάσχεση όσο το δυνατό μεγαλύτερων ποσοτήτων ναρκωτικών και τη σύλληψη των εμπόρων και διακινητών. Το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως, μέσω της Αστυνομίας, και συγκεκριμένα της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών, προωθεί την πολιτική της Κυβέρνησης για μείωση της διάθεσης και προσφοράς ουσιών εξάρτησης, καθώς και για μείωση του αριθμού των εγκλημάτων που σχετίζονται με τα ναρκωτικά. Γι’ αυτό, με τη σωστή ανάλυση και αξιοποίηση των πληροφοριών, τον πολλαπλασιασμό των ελέγχων της Αστυνομίας, τα τελευταία τέσσερα χρόνια, οι κατασχεθείσες ποσότητες ναρκωτικών τετραπλασιάστηκαν σε σχέση με εκείνες των προηγούμενων ετών.

Παράλληλα, έχοντας ενισχύσει τον τομέα της πρόληψης, καθιερώσαμε και ενισχύουμε διαρκώς τον τομέα της παρέμβασης, με τη στήριξη της πρώτης γραμμής που είναι η παρέμβαση στους νέους και ειδικά στους ανήλικους χρήστες. Για τον λόγο αυτό, το Γραφείο Πρόληψης της Υπηρεσίας Καταπολέμησης Ναρκωτικών (ΥΚΑΝ) παρέχει και υπηρεσίες Λειτουργών Κοινωνικής Παρέμβασης σε χρήστες ναρκωτικών και σε άτομα του υποστηρικτικού τους περιβάλλοντος, παραπέμποντας τους σε προγράμματα στήριξης και θεραπείας.

Πρέπει, όμως, να γίνει αντιληπτή η καθοριστική σημασία της κοινωνικής αλληλεγγύης και των υγειών αντιστάσεων που καλλιεργούμε στους νέους μας, αλλά και στα άτομα όλων των ηλικιών, ως το βασικότερο όπλο ενάντια στις ουσιοεξαρτήσεις.

Η σημερινή ημέρα και ο θλιβερός αριθμός απώλειας ανθρώπινων ζωών από τα ναρκωτικά, ας αποτελέσουν την κινητήριο δύναμη για να αναλογιστούμε ότι το πρόβλημα των ναρκωτικών είναι δίπλα μας και χωρίς καμία διάκριση μπορεί να κτυπήσει και τη δική μας πόρτα. Ας κινητοποιηθούμε και ας αγκαλιάσουμε το γειτονικό μας παιδί που είναι χρήστης, όπως θα αγκαλιάζαμε το δικό μας παιδί, συστρατευμένοι και ενωμένοι προς αντιμετώπιση του φαινομένου της ουσιοεξάρτησης και της διακίνησης των ναρκωτικών, με στόχο την επένδυση σε ένα ελπιδοφόρο μέλλον χωρίς εξαρτήσεις.