Μήνυμα της Υπουργού Εργασίας για την Εργατική Πρωτομαγιά 2017

Η Εργατική Πρωτομαγιά αποτελεί διαχρονικά ορόσημο για τους αγώνες, τις θυσίες και τις διεκδικήσεις των εργαζομένων για εξασφάλιση αξιοπρεπούς εργασίας, της προόδου και ευημερίας και των βασικών δικαιωμάτων τους. Σήμερα τιμούμε όσους αγωνίστηκαν για τη διεκδίκηση των δικαιωμάτων αυτών, καθώς και για την εργατική ειρήνη και την κοινωνική αλληλεγγύη στην Κύπρο και σε όλο τον κόσμο. Αναγνωρίζουμε ότι η προσφορά του συνδικαλιστικού κινήματος και γενικά των εργαζομένων στην προσπάθεια κατοχύρωσης των εργασιακών δικαιωμάτων και στην οικοδόμηση της κοινωνικής προόδου, είναι αναμφίβολα πολύ σημαντική.

Μέγιστη προτεραιότητα για την Κυβέρνηση είναι από την πρώτη στιγμή η αντιμετώπιση της ανεργίας. Η συντονισμένη αυτή προσπάθεια έχει αρχίσει να αποφέρει τα πρώτα θετικά και ελπιδοφόρα αποτελέσματα, αφού η ανεργία έχει μειωθεί από 15,9% το 2013 σε 12,9% το 2016 και ένας σημαντικός αριθμός συμπολιτών μας έχει επιστρέψει στην αγορά εργασίας, ενώ ο Μάρτιος 2017 ήταν ο 35ος συνεχόμενος μήνας, κατά τον οποίο η ανεργία ήταν χαμηλότερη σε σχέση με τον ίδιο μήνα του προηγούμενου χρόνου. Όμως δεν εφησυχάζουμε.

Συνεχίζουμε τις προσπάθειες μας για την αναζωογόνηση της αγοράς εργασίας και τη μείωση της ανεργίας και στο πλαίσιο αυτό εφαρμόζουμε, αυτή την περίοδο μόνο, πέραν των δέκα Σχεδίων επιδοτούμενης απασχόλησης και κατάρτισης, περιλαμβανομένου του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για Πρόσληψη Ανέργων ηλικίας άνω των 50 ετών, του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων ηλικίας 25 μέχρι 29 ετών και του Σχεδίου Παροχής Κινήτρων για την Απασχόληση Νέων ηλικίας μέχρι 25 ετών.

Επίσης, παρέχεται στήριξη στις ευάλωτες ομάδες με την εφαρμογή του Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος, μέσω του οποίου ικανοποιούνται οι βασικές ανάγκες διαβίωσης και στέγασης οικογενειών και προσώπων που είτε δεν διαθέτουν επαρκείς πόρους, είτε είναι άτομα με αναπηρίες. Σκοπός της Κυβέρνησης είναι η διασφάλιση της κοινωνικής συνοχής και η παροχή ευκαιριών ενσωμάτωσης των ευάλωτων ομάδων στην κοινωνική και οικονομική ζωή του τόπου, μέσω μιας ανθρωποκεντρικής προσέγγισης και μεταχείρισης.

Αποδίδουμε ιδιαίτερη βαρύτητα στον αυστηρό έλεγχο της αγοράς εργασίας, έχοντας ως στόχο την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων, τη διασφάλιση των συνθηκών απασχόλησης, την ίση μεταχείριση στην εργασία και την καταπολέμηση και αντιμετώπιση της παράνομης και αδήλωτης απασχόλησης. Ως προς τα θέματα αυτά, η Κυβέρνηση παράγει συνεχώς νομοθετικό έργο που με την εφαρμογή του θα διαφοροποιήσει ουσιωδώς τον έλεγχο της ορθής λειτουργίας της αγοράς εργασίας.

Με τις σκέψεις αυτές εύχομαι σε όλες και όλους τους εργαζόμενους καλή Πρωτομαγιά και σας διαβεβαιώ ότι θα συνεχίσουμε τις προσπάθειες για την ανόρθωση της οικονομίας, την προστασία των δικαιωμάτων των εργαζομένων και την στήριξη των ευάλωτων συνανθρώπων μας. Είμαι βέβαιη ότι μέσα από την αγαστή συνεργασία όλων μπορούμε να οικοδομήσουμε ένα καλύτερο αύριο για τον τόπο μας.