Μήνυμα της Αστυνομίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Μήνυμα της Αστυνομίας για την Παγκόσμια Ημέρα κατά των Ναρκωτικών

Η 26η Ιουνίου, ως «Παγκόσμια Ημέρα κατά της χρήσης των παράνομων ουσιών εξάρτησης και της Διακίνησης» που καθιερώθηκε στις 07 Δεκεμβρίου 1987 από τη Γενική Συνέλευση του ΟΗΕ, μας υπενθυμίζει την αναγκαιότητα για περαιτέρω ευαισθητοποίηση της κοινής γνώμης για τις επιπτώσεις από την χρήση παράνομων ουσιών.

Τα ναρκωτικά αποτελούν μια χρόνια και διαρκώς εξελισσόμενη άμεση απειλή για τη Δημόσια Υγεία και Ασφάλεια των πολιτών. Η αγορά ναρκωτικών είναι από τις πιο δυναμικές αγορές εγκλήματος. Το ανθρώπινο και κοινωνικό κόστος για τη δημόσια υγεία και ασφάλεια είναι τεράστιο. Η Αστυνομία – Υ.ΚΑ.Ν. στο πλαίσιο της κατασταλτικής της δράσης βρίσκεται στην πρώτη γραμμή των επιχειρήσεων κατά των εμπόρων ναρκωτικών επιδιώκοντας την σύλληψή τους αλλά και την κατάσχεση μεγάλων ποσοτήτων. Σε προληπτικό και παρεμβατικό επίπεδο η ΥΚΑΝ σήμερα αποτελεί τον πρώτο παραπεμπτικό φορέα σε θεραπευτικά κέντρα, επενδύοντας έτσι στην επιβαλλόμενη υποβοήθηση του χρήστη για απεξάρτηση και επανένταξη.

Η αντιμετώπιση του πολυσύνθετου φαινομένου των ναρκωτικών απαιτεί την ανάπτυξη συνεργασιών / συμμαχιών του Συστήματος Υγείας, της Δικαιοσύνης, των Κοινωνικών Υπηρεσιών, των μη Κυβερνητικών Οργανώσεων και της Κοινωνίας των Πολιτών. Από αυτό τον καθημερινό επίμονο και επίπονο αγώνα κανείς δεν περισσεύει.

Η σημερινή μέρα αποτελεί αφορμή για περαιτέρω διατράνωση και ενδυνάμωση της θέλησης και της αποφασιστικότητας της Αστυνομίας – Υ.ΚΑ.Ν. για ενίσχυση των προσπάθειών μας στον αγώνα κατά των ναρκωτικών. Μέσα από σύγχρονες και νέες μεθόδους, βέλτιστες πρακτικές και νέες τεχνολογίες, συνεχή εκπαίδευση, καθιέρωση και διαχείριση δικτύου πληροφοριών, συνεργασία σε εθνικό, ευρωπαϊκό και διεθνές επίπεδο, επιδιώκουμε καίρια πλήγματα στους εμπόρους ναρκωτικών.

Προσδοκούμε και προσβλέπουμε σ’ ένα καλύτερο αύριο, δίπλα στον άνθρωπο, μακριά από εξαρτήσεις.