Μήνυμα Ομπάμα στο Κογκρέσο: Πρέπει να αυξήσουμε τους φόρους στους πλούσιους

Τους επικεφαλής του Δημοκρατικού και του Ρεπουμπλικανικού Κόμματος στο Λευκό Οίκο θα καλέσει την ερχόμενη εβδομάδα για συνομιλίες ο Μπαράκ Ομπάμα σε μια προσπάθεια να αποφευχθεί το αποκαλούμενο “δημοσιονομικό βάραθρο” για την αμερικανική οικονομία.

Η πρόσκληση απευθύνεται στον πρόεδρο της Βουλής των Αντιπροσώπων Τζον Μπένερ, την επικεφαλής των Δημοκρατικών στο ίδιο σώμα Νάνσι Πελόζι, τον επικεφαλής της πλειοψηφίας των Δημοκρατικών στη Γερουσία Χάρι Ριντ και τον Ρεπουμπλικάνο γερουσιαστή Μιτς Μακόνελ.

Στόχος του αμερικανού προέδρου  είναι να επιτευχθεί κάποια συμφωνία ώστε να αποφευχθεί η κατακόρυφη αύξηση των φόρων και η περικοπή των δαπανών στα τέλη του έτους.

Ο Αμερικανός πρόεδρος, στην πρώτη δημόσια εμφάνισή του στο Λευκό Οίκο μετά τη νίκη του στις προεδρικές εκλογές, τόνισε ότι είναι “ανοιχτός σε συμβιβασμούς” και “σε νέες ιδέες”.

Μολονότι δήλωσε ότι στόχος του είναι να βρει λύσεις στις “δημοσιονομικές προκλήσεις”, τόνισε ότι
“αρνείται να δεχτεί προσεγγίσεις που δεν είναι ισορροπημένες”.

Ο Ομπάμα πίεσε για άλλη μία φορά να αυξηθούν οι φόροι που πληρώνουν οι πιο εύποροι Αμερικανοί, υπογραμμίζοντας ότι είναι απολύτως αναγκαίο “οι πλουσιότεροι να πληρώνουν λίγο περισσότερους φόρους” προκειμένου να επιτευχθεί μείωση του ελλείμματος.

“Δεν γίνεται να περικόψουμε απλώς τις δαπάνες για να επανέλθει η ευημερία. Αν θέλουμε σοβαρά να μειώσουμε το έλλειμμα, πρέπει να συνδυάσουμε τις περικοπές με έσοδα, κάτι που σημαίνει ότι
οι πιο πλούσιοι Αμερικανικοί θα πληρώνουν λίγο περισσότερους φόρους”, επέμεινε.

Αναλυτές έχουν επισημάνει ότι αν το Κογκρέσο και η κυβέρνηση δεν αναλάβουν δράση, το “δημοσιονομικό βάραθρο” μπορεί να βυθίσει την οικονομία στην ύφεση.

Η Επιτροπή Προϋπολογισμού του Κογκρέσου υποστήριξε στις αρχές της εβδομάδας ότι η ανεργία μπορεί σε μια τέτοια περίπτωση να ξεπεράσει το 9%.