Μήνυμα ενότητας έστειλε ο Υπουργός Γεωργίας Ν. Κουγιάλης

Η ενότητα είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να απελευθερώσουμε τη σκλαβωμένη μας πατρίδα και να δικαιώσουμε τις θυσίες των ηρώων μας, είπε σήμερα σε ομιλία του στο εθνικό μνημόσυνο των ηρώων του Αχυρώνα Λιοπετρίου, ο Υπουργός Γεωργίας Νίκος Κουγιάλης, καλώντας όλους να μείνουν μακριά από μικροκομματικές σκοπιμότητες.

Σήμερα συμπληρώθηκαν 55 χρόνια από την ηρωική θυσία του Φώτη Πίττα, του Αντρέα Κάρυου, του Ηλία Παπακυριακού και του Χρίστου Σαμάρα, οι οποίοι θυσίασαν τη ζωή τους για τη λευτεριά της πατρίδας στη διάρκεια του απελευθερωτικού αγώνα της ΕΟΚΑ 1955-59, αφού πολέμησαν τους Άγγλους κατακτητές με απαράμιλλο ηρωισμό και αυτοθυσία.

«Η ένταση της οικονομικής κρίσης δεν θα κάμψει την πίστη και τη θέλησή μας για ένα καλύτερο αύριο» σημείωσε στην ομιλία του ο κ. Κουγιάλης, προσθέτοντας ότι η Τουρκία δεν θα πρέπει να θεωρεί «ότι οι πρόσκαιρες δοκιμασίες θα αλλοτριώσουν το φρόνημά μας και θα μας καταστήσουν ευάλωτους σε πιέσεις και εκβιασμούς».

Διανύουμε, είπε, «μια δύσκολη περίοδο και είναι η ώρα που πρέπει όλοι να σταθούμε με υψηλό αίσθημα εθνικής ευθύνης και πατριωτικού καθήκοντος μπροστά στις προκλήσεις που αντιμετωπίζει ο τόπος μας».

Είναι χρέος απέναντι στους ήρωες μας, ανέφερε ο Υπουργός, «να συνεχίσουμε την αντίσταση και τον αγώνα και να απαιτήσουμε την εφαρμογή και στην Κύπρο του ευρωπαϊκού και του διεθνούς δικαίου, διακηρύσσοντας την αντίθεσή μας στην αποδοχή των τετελεσμένων της εισβολής και της κατοχής ως την μορφή λύσης του Κυπριακού».

Ο κ. Κουγιάλης κάλεσε όλους να προβληματιστούν και να ενώσουν δυνάμεις, μακριά από μικροκομματικές και άλλες σκοπιμότητες. «Σύσσωμοι, όπως μας παραγγέλλει στα ποιήματα του ο ηρωικός δάσκαλος Φώτης Πίττας, όλοι, μικροί και μεγάλοι, ας συστρατευθούμε στον αγώνα για τη σωτηρία της πατρίδας. Αυτή είναι η βασικότερη προϋπόθεση για να μπορέσουμε κάποτε να ελευθερώσουμε τη σκλαβωμένη γη μας και να δικαιώσουμε τις θυσίες των ηρώων μας» ανέφερε.

«Με συνέπεια και προσήλωση σε κοινά αποδεκτές αρχές λύσης, Κυβέρνηση, κόμματα και λαός θα πρέπει να αξιοποιήσουμε την κάθε ευκαιρία, στέλνοντας τα ορθά μηνύματα παντού, στους εταίρους μας στην Ευρωπαϊκή Ένωση και στη διεθνή κοινότητα» είπε ο Υπουργός.

«Με αξιοπρέπεια και αγωνιστικότητα, με αυτοθυσία και υψηλό φρόνημα στέλνουμε προς κάθε κατεύθυνση το μήνυμα ότι δεν θα καμφθούμε και θα εξέλθουμε νικητές από άλλη μια μάχη που καλείται να δώσει η πατρίδα μας» κατέληξε.