Τη δήλωση του προέδρου της Δημοκρατίας Νίκου Αναστασιάδη ανέγνωσε ο υπουργός Εσωτερικών Σωκράτης Χάσικος, σε ομιλία στο μνημόσυνο του ήρωα της ΕΟΚΑ Στυλιανού Λένα στα Χανδριά.
«Αισθανόμαστε οργή, γιατί ένας λαός της αξιοπρέπειας, της ευημερίας και της σιγουριάς έχουμε οδηγηθεί στο σημερινό κατάντημα. Άνθρωποι χάνουν τις δουλειές τους, χάνουν τα χρήματά τους, στέκονται στις ουρές των κοινωνικών παντοπωλείων και των συσσιτίων», δήλωσε ο Πρόεδρος .
Πριν από 25 περίπου ημέρες, όταν και ανέλαβε την ηγεσία της χώρας, γράφει ο πρόεδρος, βρέθηκε αντιμέτωπος με την πιο βαθειά οικονομική κρίση της ιστορίας της πατρίδας μας. Η Κύπρος, είπε, βρίσκεται σε κατάσταση έκτακτης ανάγκης. «Γνωρίζετε ότι έχουμε παραλάβει ένα κράτος υπό χρεοκοπία». Τα σοβαρά και τεράστια οικονομικά και κοινωνικά προβλήματα, πρόσθεσε, προϊόντα της πρωτοφανούς κρίσης, τα βιώνετε όλοι ενώ δεν υπάρχει οικογένεια που να μην έχει πληγεί καίρια από τις συνέπειες της οικονομικής κρίσης και συναισθάνομαι και συμμερίζομαι την πικρία και την οργή του κυπριακού λαού.
«Δεν είναι στις προθέσεις μου, αντί της επικέντρωσης της προσοχής στο πώς αντιμετωπίζουμε την κρίση, να μπούμε αυτή τη στιγμή σε μια αχρείαστη αντιπαράθεση στο ποιος και πόση φέρει ευθύνη για τα όσα σήμερα αντιμετωπίζουμε. Εμείς αυτό θα πράξουμε και θα καλέσουμε την πολιτική ηγεσία και το λαό να πράξουν το ίδιο».συνεχίζει.
Η μόνη επιλογή, τονίζει, , που προσφέρει αυτή τη προοπτική είναι η πολιτική της αποφασιστικότητας, της εθνικής ευθύνης και της συνέπειας. «Η πολιτική του πατριωτικού ορθολογισμού και του διεκδικητικού ρεαλισμού. Η επιλογή της σύνεσης και των τολμηρών πρωτοβουλιών. Που μπορεί να δημιουργήσει έστω και αυτή τη στιγμή μια νέα δυναμική για αποτροπή της τουρκοποίησης και της επανένωσης της διαιρεμένης μας πατρίδας…με τον πιο κατηγορηματικό τρόπο πως θα συνεχίσουμε να πολιτευόμαστε υπεύθυνα, επιδεικνύοντας σθένος, τόλμη και στρατηγική. Χωρίς μικροπολιτικές σκοπιμότητες, δογματισμούς και τα χωρίς περιεχόμενο συνθήματα».
Κάνουμε συνείδηση, ανέφερε, πως αν οι Έλληνες της Κύπρου μεγαλούργησαν το 55-59, τούτο έγινε κατορθωτό γιατί τους ένωσε και τους ενδυνάμωσε ένας και μοναδικός σκοπός: η Έθνική αξιοπρέπεια και η Ελευθερία της πατρίδος τους. Έτσι και τώρα, είπε, λαός και πολιτική ηγεσία οφείλουμε να οικοδομήσουμε την ευρύτερη δυνατή ενότητα. «Μόνο εθνικά ομόψυχοι, όπως αποδεικνύει και η ιστορία μας, μπορούμε να αποτρέψουμε τους κινδύνους και να αξιοποιήσουμε ευκαιρίες. Αυτό αποτελεί το ισχυρότερο ηθικό όπλο που διαθέτουμε απέναντι στα ποικιλόμορφα αδιέξοδα που προβάλλουν απειλητικά στον πολιτικό ορίζοντα».
Δέσμευση και υποχρέωση μας, είπε, να διεκδικήσουμε μια συνολική και βιώσιμη λύση, μια λύση εθνικά έντιμη και αξιοπρεπή μέσα στα πλαίσια ενός αναπόφευκτου, ιστορικού συμβιβασμού. Μια λύση, πρόσθεσε, μέσα στα πλαίσια των όσων έχουν κατά καιρούς συμφωνηθεί, που λαμβάνει όμως υπόψη τις νέες ευρωπαϊκές πραγματικότητες. Περήφανοι και αποφασισμένοι, συνέχισε, εμείς οι Έλληνες της Κύπρου, βρισκόμαστε εδώ, στα εδάφη των προγόνων μας, χιλιάδες τώρα χρόνια. «Και θα συνεχίσουμε να υπάρχουμε γιατί αυτή είναι η ιστορική αποστολή του Ελληνισμού της Κύπρου».