Μέχρι τέλους οι προσπάθειες για τους αγνοούμενους-Να συνεργαστεί η Τουρκία

«Μόνο όταν διακριβωθεί η τύχη και του τελευταίου αγνοούμενου προσώπου, όταν πληροφορηθεί και η τελευταία οικογένεια τι απέγινε το αγαπημένο της πρόσωπο, μόνο τότε θα σταματήσουν οι προσπάθειες της κυπριακής κυβέρνησης για τους αγνοούμενους” δήλωσε ο Πρόεδρος της Βουλής Γιαννάκης Ομήρου. Και κάλεσε την  Τουρκία να συνεργαστεί στο πλαίσιο των ερευνών για τη διακρίβωση της ταυτότητας των αγνοουμένων, μιλώντας σε  εκδήλωση μνήμης, τιμής και αγώνα που διοργάνωσε η Βουλή με την ευκαιρία της Ημέρας Αγνοουμένων.

Ο κ. Ομήρου διευκρίνισε ότι η τουρκική πλευρά εξακολουθεί να παρεμποδίζει την έρευνα σε σημεία όπου υπάρχουν πληροφορίες για ομαδικούς τάφους, προβάλλοντας το επιχείρημα ότι αυτά αποτελούν στρατιωτικές ζώνες .

Η κυπριακή κυβέρνηση αξιώνει «να επιτρέψει η Τουρκία τη διεξαγωγή πραγματικής έρευνας σε κάθε γεωγραφικό σημείο όπου υπάρχει πληροφορία για τάφους αγνοουμένων και περαιτέρω να θέσει στη διάθεση της Διερευνητικής Επιτροπής όλες τις σχετικές πληροφορίες που κατέχει για πιθανούς χώρους ταφής”, δήλωσε ο κ. Ομήρου στην εκδήλωση που έγινε στο αίθριο της Βουλής και περιελάμβανε έκθεση φωτογραφίας για τους αγνοούμενους.

Ο κ. Ομήρου κάλεσε τα Ηνωμένα Έθνη  και τη διεθνή κοινότητα  “να παρέμβουν πιο αποφασιστικά στο θέμα της διερεύνησης της τύχης των αγνοουμένων, ασκώντας την επιρροή τους στην Τουρκία, αλλά και στηρίζοντας σε μεγαλύτερο βαθμό  τις διαδικασίες εντοπισμού λειψάνων και εξακρίβωσης της ταυτότητας των αγνοουμένων με τη μέθοδο της ταυτοποίησης του DNA”.