Μέτρα και πρακτικές για ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών

O Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης Ιωνάς Νικολάου σε χαιρετισμό του σε ανοικτή συζήτηση στη Λευκωσία με θέμα «Η φωνή της Γυναίκας στα ΜΜΕ», που διοργάνωσαν η Παγκύπρια Κίνηση Ίσα Δικαιώματα-Ίσες Ευθύνες και το Ίδρυμα Φημονόη, δήλωσε ότι με το νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα 2014-2017 η Κυβέρνηση θα προωθήσει διαβούλευση για την ετοιμασία μέτρων και πρακτικών σε διάφορους τομείς, μεταξύ των οποίων και τα ΜΜΕ, που θα κινητοποιούνται κατά τρόπο που να μπορεί να επιτευχθεί ισότητα μεταξύ ανδρών και γυναικών.

Στο χαιρετισμό του, που διάβασε η ΓΓ του Εθνικού Μηχανισμού για τα Δικαιώματα της Γυναίκας Μάρω Βαρναβίδου, ο κ. Νικολάου επεσήμανε πως «αναμφίβολα, στην υλοποίηση των μέτρων αυτών, καθοριστικό ρόλο θα έχουν τα πολιτικά κόμματα, οι Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις, καθώς και τα ΜΜΕ, και σε μακροπρόθεσμο πλαίσιο και το εκπαιδευτικό μας σύστημα, το οποίο καλείται να καλλιεργήσει ενεργούς πολίτες με νοοτροπίες, στάσεις και συμπεριφορές για ίσες ευκαιρίες στη συμμετοχή στην πολιτική και δημόσια ζωή».

Ο κ. Νικολάου είπε πως από την ανάληψη της Προεδρίας από τον Νίκο Αναστασιάδη, η κυβέρνηση έχει θέσει ως στόχο της να υπάρξει διάχυση της αρχής της ισότητας σε όλους τους τομείς του κράτους και της κοινωνίας και διαβεβαίωσε πως το Υπουργείο Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως θα ηγηθεί των προσπαθειών και θα σταθεί αρωγός και συμπαραστάτης σε κάθε πρωτοβουλία με στόχο την απόλυτη Ισότητα.

«Σε αυτό το δρόμο πιστεύουμε ότι είναι σημαντική τόσο η συμμετοχή της κοινωνίας των πολιτών όσο και των ΜΜΕ για την καλλιέργεια της σωστής νοοτροπίας που θα οδηγήσει έξω από τα στερεότυπα και θα δημιουργήσει ένα κλίμα ίσων ευκαιριών για γυναίκες και άνδρες», επεσήμανε.

Σημείωσε πως «δυστυχώς, παρά τις εξελίξεις που έχουν σημειωθεί στο χώρο των ΜΜΕ τα τελευταία χρόνια, διαπιστώνεται ότι εξακολουθούν μέσα από την τηλεόραση αλλά και τον έντυπο Τύπο να αναπαράγονται πατριαρχικά πρότυπα και αντιλήψεις, στέλνοντας λανθασμένα μηνύματα σχετικά με τους ρόλους των δύο φύλων».

«Κατά γενική ομολογία, τα ΜΜΕ δεν κατάφεραν μέχρι στιγμής να αποδώσουν την πραγματική θέση της γυναίκας στη σύγχρονη κοινωνία, διαιωνίζοντας παρωχημένες αντιλήψεις και προκαταλήψεις, κάτι που επιβεβαιώνεται και μέσα από τα αποτελέσματα σχετικά πρόσφατης έρευνας της Έδρας UNESCO του Πανεπιστημίου Κύπρου», ανέφερε ο Υπουργός Δικαιοσύνης.

Πρόσθεσε πως «η υποεκπροσώπηση των γυναικών στις θέσεις λήψεως αποφάσεων στα ΜΜΕ, δεν διαφέρει πολύ από το τί συμβαίνει στον πολιτικό και οικονομικό τομέα, ενώ παρόμοια εικόνα παρουσιάζεται και σε σχέση με τη συμμετοχή των γυναικών στα πάνελ των τηλεοπτικών συζητήσεων για πολιτικά και οικονομικά θέματα».

Ανέφερε πως ενόψει και των Ευρωεκλογών τόσο τα πολιτικά κόμματα όσο και τα ίδια τα ΜΜΕ πρέπει να κινητοποιηθούν, αναδεικνύοντας γυναικεία πρότυπα και παραχωρώντας ίσες ευκαιρίες προβολής σε άνδρες και γυναίκες.

Είπε πως κατά τη δημόσια διαβούλευση που είχα πρόσφατα ως Υπουργός Δικαιοσύνης και Δημόσιας Τάξης με εκπροσώπους των γυναικείων οργανώσεων, πολιτικών κομμάτων και των Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας, εξάχθηκε, μεταξύ άλλων, και το συμπέρασμα ότι επιβάλλεται η παρέμβαση στα ΜΜΕ με σκοπό την πραγματική παραχώρηση ίσων ευκαιριών μεταξύ ανδρών και γυναικών, σωστών μηνυμάτων, ενημερωτικές εκπομπές, τηλεοπτικές παρεμβολές.

Όπως σημείωσε, αυτή καθώς και όλες οι άλλες προτάσεις για θέματα Ισότητας που κατατέθηκαν στη Δημόσια Διαβούλευση θα αξιολογηθούν με στόχο να ενσωματωθούν στο νέο Στρατηγικό Σχέδιο Δράσης για την Ισότητα Ανδρών και Γυναικών 2014-2017.

Η Κυβέρνηση Νίκου Αναστασιάδη, αναγνωρίζοντας ότι η ισότητα είναι πάνω απ’ όλα ζήτημα ανθρωπίνων δικαιωμάτων και δείκτης δημοκρατίας και πολιτισμού, θα προωθήσει με αποφασιστικότητα τις προσπάθειες που γίνονται προς την κατεύθυνση αυτή, κατέληξε.